Νέο αυστηρότερο Μνημόνιο και περισσότερες αποκρατικοποιήσεις θα ζητήσουν η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να παράσχουν πρόσθετη βοήθεια, στην (βέβαιη) περίπτωση που η Ελλάδα δεν κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές το 2012.

Ο Λορένζτο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μεγαλύτερες περικοπές δαπανών και περισσότερες αποκρατικοποιήσεις για να λάβει νέα βοήθεια.

Πρόκειται επί της ουσίας για εναλλακτική στο σενάριο της αναδιάρθρωσης πρόταση της ΕΚΤ, η οποία προβλέπει νέο πακέτο στήριξης από την τρόικα, αλλά με σκληρούς όρους.

Κατά της αναδιάρθρωσης τάχθηκε για μια ακόμη φορά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος έστειλε σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι θα πρέπει να εφαρμόσει το μνημόνιο.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή, Γερμανοί αξιωματούχοι εξακολουθούσαν να τροφοδοτούν τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι είναι αναπόφευκτη και πως δεν θα έχει καταστροφικές συνέπειες.