Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προέτρεψε σήμερα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να θεραπεύσουν «τις επίμονες αδυναμίες» των εμπορικών τραπεζών της δικαιοδοσίας τους, τονίζοντας ότι ο ευάλωτος χαρακτήρας τους «κινδυνεύει να ρίξει τη σκιά του πάνω στην ανάκαμψη των οικονομιών της 17μελούς ευρωζώνης, που αντιμετωπίσει την κρίση του κρατικού χρέους, αλλά και με το πρόγραμμα εξωτερικού δανεισμού της Πορτογαλίας».
Ειδικά για τη 17μελή ευρωζώνη, το ΔΝΤ για το τρέχον έτος προβλέπει ανάπτυξη 1,6% (εκτίμηση αναθεωρημένη κατά 0,1%), ενώ για το 2012 προβλέπει ανάπτυξη 1,8%.
«Θα πρέπει να αποκατασταθεί σε όλη την ευρωζώνη η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα, να γίνουν όσον αφορά τις τράπεζες φιλόδοξα τεστ αντοχής, αλλά να γίνουν επίσης ανακεφαλαιοποιήσεις σε πολλές από αυτές και, γενικώς, ανασυγκροτήσεις του τραπεζικού τομέα» σε μερικά κράτη μέλη της ευρωζώνης, επισημαίνεται από το ΔΝΤ.
Με τον όρο «επίμονες αδυναμίες των τραπεζών, το ΔΝΤ διευκρινίζει ότι εννοεί την «έλλειψη διαφάνειας, αναφορικά με χρεόγραφα που έχουν στο ενεργητικό τους, επιμέρους ενέργειες στις οποίες προβαίνουν (. . .) με αποτέλεσμά τη μεγάλη έκθεσή αυτών των τραπεζών στους οικονομικούς κινδύνους».
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «οι τράπεζες μπορεί να αποτελούν εν τέλει ως και τροχοπέδη στην ανάπτυξη» ορισμένων οικονομιών στην ευρωζώνη, ενώ συγχρόνως «δημιουργούν κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα», εφόσον δεν θεραπεύονται αυτές οι «επίμονες αδυναμίες τους».
«Πρέπει, οπωσδήποτε, να αρθεί η αβεβαιότητα για την ποιότητα των στοιχείων τα οποία οι τράπεζες έχουν σήμερα στο ενεργητικό τους, πρέπει να αυξηθούν τα αποθεματικά τους, να γίνει αναγκαστική εκκαθάριση στις ‘προβληματικές’ τράπεζες».
Επισημαίνεται σχετικά από το ΔΝΤ ότι, «η ισπανική κυβέρνηση έκανε από την άποψη αυτήν σημαντικούς ελέγχους» στις τράπεζες της Ισπανίας.
Υπενθυμίζεται ότι έγιναν πέρυσι στην ευρωζώνη τεστ αντοχής των τραπεζών που όμως θεωρήθηκε ότι δεν είχαν αξιοπιστία, δεδομένου ότι πέρασαν «επιτυχώς» τα τεστ οι επιλεγείσες ιρλανδικές τράπεζες που ανάγκασαν το Δουβλίνο να υποβάλει επίσημο αίτημα για εξωτερικό δανεισμό, από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ συνιστά να γίνουν άλλη μια φορά τα τεστ αντοχής – «με μεγαλύτερη πληρότητα, πραγματισμό, διαφάνεια και σαφήνεια (…) ώστε σε όλη την ευρωζώνη ο τραπεζικός τομέας να εξυγιανθεί, πραγματικά».