Οι κυβερνητικές αδυναμίες, αλλά και η αντίσταση που προβάλλει στην εφαρμογή του η πλειοψηφία των υπουργών, ακυρώνουν στην πράξη το Μνημόνιο. Καθώς πλησιάζει ένας χρόνος από την ψήφισή του, εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι βασικές του προβλέψεις εξακολουθούν να βρίσκονται «στα χαρτιά».
Το αποτέλεσμα; Ακυρώνονται εμπράκτως και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμη και σε περιπτώσεις που νόμοι ψηφίστηκαν, είτε δεν εφαρμόζονται, είτε εφαρμόζονται κατά τρόπο «χαλαρό», είτε περιμένουν ακόμη την υπογραφή προεδρικών διαταγμάτων για να εφαρμοσθούν, είτε προβλέπονται μεγάλες μεταβατικές περίοδοι που ουσιαστικά τους ακυρώνουν.
Το ασφυκτικό πολιτικό περιβάλλον που συνδιαμορφώνουν οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Μνημονίου και η πίεση για πρόσθετα μέτρα ωθεί τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στη λήψη κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων, που όμως τοποθετούνται μετά τις 15 Απριλίου, οπότε θα παρουσιαστεί το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής. Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», ο Γ. Παπανδρέου φέρεται να έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, εκτός εάν κάποιοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος το καταψηφίσουν.
Αντιθέτως, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο ο πρωθυπουργός εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο «διαρθρωτικού» ανασχηματισμού, προκειμένου να θεραπευθούν δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει μετά τις αλλαγές στο σχήμα του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Από την πλευρά της, η τρόικα, που φθάνει στην Ελλάδα την Τρίτη, θα έχει καθοριστικές συναντήσεις με την κυβέρνηση και εάν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση ή δεν μπορεί να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και αποκρατικοποιήσεων, τότε δεν θα διστάσει να βάλει στο τραπέζι την αναστολή της καταβολής των δόσεων του δανείου.