Στο ύψος των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ ανεβαίνει πλέον ο λογαριασμός των πρόσθετων μέτρων που θα υποχρεωθεί να λάβει η κυβέρνηση για να διασώσει από τον πλήρη εκτροχιασμό τον φετινό Προϋπολογισμό, μετά την αποκάλυψη –σοκ ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 εκτινάχθηκε στο 10,6% του ΑΕΠ. Τα μέτρα που έχει εντάξει η κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό του 2011 αναμένεται να έχουν αποδοτικότητα χαμηλότερη κατά 5,5 δισ. ευρώ από την προβλεπόμενη, ενώ με άλλα 2,5 δισ. θα επιβαρυνθεί ο φετινός Προϋπολογισμός από το πρόσθετο έλλειμμα που ανακάλυψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή στη δημοσιονομική διαχείριση του 2010.

Όπως αναφέρει ο «Τύπος της Κυριακής», το υπουργείο θα ανακοινώσει στις 15 Απριλίου το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων για την τριετία 2012-2015 ύψους 22 δις ευρώ και αρκετά από τα διορθωτικά μέτρα του 2011. Παράλληλα, η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να βρει λύση για να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» του Προϋπολογισμού, εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στις περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, ένα εξάμηνο νωρίτερα από ό,τι προγραμμάτιζε. Η δε Τρόικα απαιτεί πλέον συγκεκριμένη λίστα με τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. απειλώντας να βάλει «αστερίσκους» στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έστειλε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 είναι μεγαλύτερο κατά 2,5 δισ. ευρώ από αυτό που υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών. Το ύψος του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος του προηγούμενου έτους υπερβαίνει τα 24 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση και η Τρόικα έχουν συμφωνήσει ότι οι αβεβαιότητες για την αποδοτικότητα των μέτρων του φετινού Προϋπολογισμού οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το έλλειμμα του 2011 θα είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο κατά 1,74 δις ευρώ, αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα αποδοτικότητας. Οι εκτιμώμενες αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους του φετινού Προϋπολογισμού θα φθάσουν τα 5,5, δισ. ευρώ.