Πάνω από 90 ειδικά και κλαδικά επιδόματα καταργούνται από την 1η Ιουλίου με την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, από το οποίο αναμένεται, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ότι θα εξοικονομηθούν δαπάνες της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Παράλληλα, τα 15 ειδικά μισθολόγια, που αφορούν 285.000 υπαλλήλους του δημοσίου, όπως οι δικαστικοί λειτουργοί, οι γιατροί του ΕΣΥ και τα μόνιμα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων θα παραμείνουν σε ισχύ, αν και η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να περικόψει ορισμένα από τα επιδόματα που σχετίζονται με τις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.
Όπως προκύπτει από τις τελευταίες εξαγγελίες του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, θα μπουν τίτλοι τέλους σε 99 από τα 102 επιδόματα που μέχρι σήμερα καταβάλλονται σε κατηγορίες εργαζομένων στα υπουργεία, στους ΟΤΑ, καθώς και σε ΝΠΔΔ.
Όπως αναφέρει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα απλοποιημένο σύστημα αμοιβών, που θα οδηγήσει στην είσπραξη του βασικού μισθού, μαζί με δύο ή, το πολύ, τρία επιδόματα: αυτά της θέσης ευθύνης, της οικογενειακής παροχής και του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Από την εφαρμογή των ρυθμίσεων που θα προωθήσει η κυβέρνηση εκτιμάται ότι οι συνολικές αποδοχές μεγάλου αριθμού υπαλλήλων θα μειωθούν ακόμη και κατά 35%.