Ανάσα ρευστότητας σε περίπου 800 χιλ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δοκιμάζονται από την κρίση, ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση με το Εθνικό Σχέδιο Στήριξης που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας (ΥΠΟΙΑΝ) και θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.
Αιχμή του εθνικού σχεδίου στήριξης ΜμΕ αποτελεί η τόνωση της ρευστότητας και για τον λόγο αυτόν προβλέπεται να διατεθούν περί τα 6 δισ. ευρώ με στόχο τη διευκόλυνση του κεφαλαίου κίνησης μικρών, πολύ μικρών και μεσαίας εμβέλειας επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, το Εθνικό Σχέδιο προβλέπει την παροχή κρατικής εγγύησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για σύναψη δανείων κεφαλαίου κίνησης με τις τράπεζες. Το ύψος του προγράμματος θα φθάσει έως τα 5 δισ. ευρώ, ποσό που κρίνεται ικανοποιητικό από τους φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας προωθεί την επέκταση των δράσεων του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ).
Βάσει του προσχεδίου, το ΤΕΜΠΜΕ θα εγγυάται χαμηλότοκα δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για αγορά πρώτων υλών, εμπορευμάτων ή υπηρεσιών. Το ύψος του προγράμματος θα ανέλθει έως το 1 δισ. ευρώ.
Και για τις δύο δράσεις τα δάνεια θα χορηγούνται από τις τράπεζες με καθαρά τραπεζικά κριτήρια, ενώ το ύψος της εγγύησης δανείου θα φθάνει ως και το 80%. Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ καθώς και δάνεια που θα συναφθούν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Η παροχή εγγυήσεων από το Δημόσιο δεν επιβαρύνει τον φετινό προϋπολογισμό και το έλλειμμα παρά μόνο στην περίπτωση όπου οι εγγυήσεις καταπέσουν. Επιπρόσθετα, θα παρέχεται από το ΤΕΜΠΜΕ εγγύηση για χαμηλότοκα δάνεια προκειμένου να καλύψουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Το Εθνικό Σχέδιο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, ενώ έχει ήδη διενεργηθεί διαβούλευση με τους φορείς (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Σύνδεσμος Εξαγωγέων κ.ά.).
Πέραν της δράσης της ρευστότητας, το Εθνικό Σχέδιο Στήριξης προβλέπει ενισχύσεις για τις δράσεις καινοτομίας – ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υποκατηγορία καινοτομίας – ανταγωνιστικότητας θα επιδοτηθούν δράσεις όπως η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας γυναικών και νέων, η ίδρυση καινοτόμων επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων κ.ά.
Για την ενίσχυση της εξωστρέφειας προβλέπονται δράσεις για τόνωση των εξαγωγών ή υποκατάσταση εισαγωγών.
Το Εθνικό Σχέδιο Στήριξης αφορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων του ΥΠΟΙΑΝ, σε περίπου 790 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας που έχουν πληγεί από την κρίση.
Σημειώνεται ότι οι μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις πλήττονται περισσότερο από την πτώση της ζήτησης, την έλλειψη ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και από το υψηλό κόστος χρήματος, με αποτέλεσμα στην αγορά να παρατηρούνται φαινόμενα εντεινόμενης ασφυξίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η κατηγορία μικρομεσαίων επιχειρήσεων τους τελευταίους μήνες εμφανίζει τον υψηλότερο ρυθμό δημιουργίας μη εξυπηρετούμενων δανείων, προκαλώντας ανησυχίες στους τραπεζίτες.
Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο τρίμηνο τραπεζικά στελέχη επιμένουν στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων στήριξης της αγοράς και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Πηγή: euro2day.gr
Του Χρήστου Κίτσιου