Υπέρ της ζεύξης δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης με τα επαγγελματικά ταμεία τάχθηκε ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η KPMG με θέμα «Διασφαλίζοντας τις συντάξεις στην Ελλάδα» και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι ασφαλιστικών εταιρειών και πανεπιστημιακοί.
Ο κ. Σπυρόπουλος υποστήριξε ότι έχουν γίνει ήδη σημαντικές αλλαγές στα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ παρότρυνε την ελληνική ασφαλιστική αγορά να μην κατατρύχεται από δογματισμούς και ιδεοληψίες και να είναι θετική και ευέλικτη στον παραγωγικό διάλογο.
Ο κ. Σπυρόπουλος ο οποίος υπήρξε από τους πρωτεργάτες της επαγγελματικής ασφάλισης αναφέρθηκε ειδικότερα «ομολογώντας» ότι νομοθέτησε με ρομαντισμό. «Υπάρχει δρόμος για να κάνουμε τολμηρά και ικανοποιητικά βήματα στην αναπροσαρμογή του καθολικού δημόσιου αναδιανεμητικού συστήματος» προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη να εξετασθούν οι προσαρμογές οι οποίες χρειάζονται.
Ο διοικητής του ΙΚΑ προανήγγειλε αλλαγές στο νόμο 3029/2002 εντός του 2011 ή στις αρχές του 2012, ώστε να γίνει η αντιστοίχησή του με τον υπάρχοντα ασφαλιστικό νόμο. Πρότεινε τη μείωση του ορίου των εκατό ατόμων για τη σύσταση επαγγελματικού Ταμείου καθώς επίσης να δοθούν ίδιες δυνατότητες και όροι στην ιδιωτική ασφαλιστική αγορά. Ζήτησε ακόμη να ξεκαθαρίσει το φορολογικό τοπίο να διευκρινιστεί ο ορισμός της Επαγγελματικής Ασφάλισης καθώς και το ποιοι φορείς μπορούν να την ασκήσουν.
Ο κ. Σπυρόπουλος, υποστήριξε ότι το ασφαλιστικό σύστημα για να επιβιώσει έχει ανάγκη τα Επαγγελματικά Ταμεία, τόνισε την ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης και πρότεινε την οικοδόμηση ενός συστήματος επικοινωνίας και προβολής των ιδεών αυτών για την προσαρμογή του νόμου 3029, μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, ώστε να αποσαφηνιστούν όσα θέματα υπάρχουν και να εξαλειφθεί η παραπληροφόρηση. Στα πλαίσια αυτά υποστήριξε τη δημιουργία επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν οι εργοδοτικοί φορείς το Υπουργείο Εργασίας και η ΕΑΕΕ.
Ο θεσμός των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), είχε εισαχθεί με το άρθρο 7 του Ν. 3029/02, και κατά καιρούς έχουν προκύψει ερμηνευτικά ζητήματα σε συναφείς ρυθμίσεις και έχει επισημανθεί η ανάγκη διορθωτικών νομοθετικών επεμβάσεων.