Η Ελλάδα ελπίζει πως το ταμείο στήριξης EFSF δεν θα χρειαστεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, ωστόσο η χώρα δεν θα μπορούσε να «βγει» στις αγορές με τις τρέχουσες αποδόσεις, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το Reuters.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, όχι μόνο στην πλευρά των δαπανών αλλά και των εσόδων, για να καλυφθούν οι αστοχίες του 2011.

Σε ενημέρωση αναφορικά με τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης, του Εurogroup, o κ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησε να αιτιολογήσει τις αστοχίες του φετινού προϋπολογισμού, παραδεχόμενος υστέρηση στα έσοδα στο πρώτο δίμηνο, τα οποία όμως, όπως είπε, αντισταθμίζονται από αντίστοιχες περικοπές δαπανών με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ο στόχος του ελλείμματος.

Παραδέχθηκε ότι αν το πρόβλημα δε λυθεί, θα πρέπει τους επόμενους μήνες να αποφασιστούν μέτρα 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέρχονται τόσο από το σκέλος των δαπανών όσο και των εσόδων.

Δεν απέκλεισε επίσης μέτρα, όπως π.χ. η τιτλοποίηση εσόδων από διόδια.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ΟΤΕ, δεν απέκλεισε ούτε επιβεβαίωσε πώληση νέου πακέτου του Οργανισμού, προσθέτοντας ότι υπάρχουν συνεχείς επαφές του ιδίου με την Deutsche Telekom.

Στο κομμάτι αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έχουν βρεθεί ακίνητα αξίας 8 δισ. ευρώ, μόνο στα χαρτοφυλάκια των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ, ενώ παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να σχηματίσει ταμείο στο οποίο θα συγκεντρώνονται οι άδειες εκμετάλλευσης ακινήτων, προεξοφλώντας μελλοντικά έσοδα, τα οποία θα μειώνουν άμεσα το χρέος.

Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων τα θέματα θα συζητηθούν αύριο, ενώ ένα πρώτο σχέδιο θα ανακοινωθεί στην Τρόικα τις επόμενες εβδομάδες αφού πρώτα εγκριθεί από του υπουργικό συμβούλιο, παρότι δεν είναι δεδομένη η έγκρισή του από τη Βουλή.

Στον τραπεζικό τομέα, αναφέρθηκε στη ανάγκη αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ, αλλά και στο ότι παραμένει η πολιτική βούληση για κρατικό πυλώνα.

Σημειώνεται ότι η Τρόικα καταφθάνει στην Αθήνα στις αρχές Απρίλη για να συζητήσει τα μέτρα με την κυβέρνηση, τα οποία έως τα μέσα του ίδιου μήνα θα εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο, θα αποσταλούν στα κοινοτικά όργανα και τους εκπροσώπους της Τρόικας και στις 15 Μαΐου θα γίνουν νόμος του κράτους.