Οι ηγέτες των 17 χωρών της Ευρωζώνης αναμένεται να συναινέσουν στο «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, αλλά οι μείζονες αποφάσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους αναμένεται να ληφθούν στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 24/25 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.,
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αν η Γερμανία – που πρότεινε μαζί με τη Γαλλία την ενίσχυση της σύγκλισης των οικονομικών πολιτικών με το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» – έχει τη συναίνεση των άλλων χωρών για το θέμα αυτό, τότε υπάρχει η προσδοκία ότι θα συμφωνήσει από την πλευρά της στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), που θεωρείται από τους αναλυτές προϋπόθεση για να αντιμετωπισθεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Από την άποψη αυτή, η σημερινή σύνοδος θα «καθαρίσει» το τοπίο για τις 24/25 Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί το συνολικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι πολιτικοί σύμμαχοι της γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, αντιτίθενται στην ενίσχυση του ΕΤΧΣ και στη χρήση των κεφαλαίων του για την αγορά κρατικών ομολόγων, όπως επιθυμούν πολλές χώρες.
Επισημαίνει ακόμη ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία έχασε την περασμένη εβδομάδα τις εκλογές στο κρατίδιο-πόλη του Αμβούργου και αναμένεται να χάσει και τις εκλογές που θα γίνουν στις 27 Μαρτίου στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, γεγονός που αυξάνει την πίεση στην κυρία Μέρκελ να λάβει υπόψη της ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν θέλουν να αυξηθούν τα κεφάλαια για μηχανισμούς διάσωσης στην Ευρώπη.
Ωστόσο, το δημοσίευμα αναφέρεται στην εκτίμηση υψηλόβαθμης πηγής της Ευρωζώνης, ότι θα υπάρξει συμφωνία στις 24/25 Μαρτίου, παρά την απροθυμία της Γερμανίας. «Στην πραγματικότητα, δεν έχω αμφιβολία ότι στο τέλος θα συμφωνήσουμε σε ένα εύλογα ισχυρό πακέτο σε όλα τα θέματα», είπε η πηγή.
Η ίδια πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσει στη σημερινή σύνοδο πίεση από τις άλλες χώρες για να ανακοινώσει νέες μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στα δημόσια οικονομικά της. «Το μήνυμα που θα δοθεί σήμερα(σ.σ.: στην Πορτογαλία) είναι ότι θα χρειασθεί να κάνει περισσότερα», είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας στο 7,69% είναι σαφές ότι οι αγορές δεν έχουν πεισθεί ότι είναι αρκετά τα τρέχοντα μέτρα για τη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης.