Υπέρ της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αλλά και της βελτίωσης των όρων δανειοδότησης, σε ευρωπαϊκές χώρες, που αντιμετωπίζουν έντονα δημοσιονομικά προβλήματα, τάσσεται ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Επίτροπος, Όλι Ρεν, σε γραπτή του απάντηση, σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Άννυς Ποδηματά.
Η ελληνίδα ευρωβουλευτής, ζητούσε να πληροφορηθεί εάν η Επιτροπή «συμμερίζεται την ανάγκη διεύρυνσης του πεδίου δράσης, των αρμοδιοτήτων και των πραγματικών διαθέσιμων κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εξόδου από την κρίση» και εάν «συμμερίζεται την ανάγκη μείωσης των επιτοκίων για Ελλάδα και Ιρλανδία».
Στην απάντηση του, ο Επίτροπος Όλι Ρέν, αφού διαβεβαιώνει ότι, το Ταμείο EFSF, πρόκειται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη, αποκαλύπτει ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιστεύει ακράδαντα πως το ESFS, θα πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να αυξήσει την αποτελεσματικότητα, την αξιοπιστία και την ευελιξία του.
Εκτιμά, μάλιστα, ότι η συνολική πραγματική δανειακή ικανότητα του EFSF θα πρέπει να ανέλθει στο πλήρες ποσό των 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, με παράλληλη αύξηση του συνολικού επιπέδου των εγγυήσεων του.
Σε ό,τι αφορά την διεύρυνση του πεδίου αρμοδιοτήτων του Ταμείου, ο αρμόδιος Επίτροπος σημειώνει ότι «η Επιτροπή στηρίζει μια ευέλικτη και ευρύτερη δέσμη μέσων για το EFSF (καθώς και για τον μελλοντικό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας), διότι πιστεύει ότι η μεγαλύτερη ευελιξία στον τομέα αυτόν θα συμβάλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού και θα παράσχει απαντήσεις προσαρμοσμένες στην ειδική κατάσταση κάθε κράτους μέλους».
Τέλος σε ό,τι αφορά την μείωση των επιτοκίων δανεισμού ο κ. Ρεν επισημαίνει ότι «η Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των όρων δανειοδότησης από το EFSF».