Στο… μηδέν τοις εκατό διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο, για πρώτη φορά στην ιστορία του δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), το ποσοστό των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων που προτίθενται να κάνουν προσλήψεις τον επόμενο μήνα, όπως προκύπτει από τη μηνιαία στατιστική μέτρηση της εταιρίας δημοσκοπήσεων-ερευνών INTERVIEW, σε δείγμα 500 εταιριών της Βόρειας Ελλάδας.
«Το 0% αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι μετρήσεις του δείκτη, τον Οκτώβριο 2009, ενώ το αμέσως υψηλότερο (2%) είχε παρουσιαστεί τον Ιούλιο 2010», υπογραμμίζεται στην ανάλυση της Interview.
Μικρότερη είναι, πάντως, και η πρόθεση απολύσεων, η οποία προσεγγίζει το 26% (από 33% στη μέτρηση του Ιανουαρίου), ενώ αυξάνει το ποσοστό όσων επιχειρήσεων θα διατηρήσουν ανέπαφο το προσωπικό τους, φτάνοντας στο 74% (από 63% τον πρώτο μήνα του έτους).
Ακόμη, το Φεβρουάριο, οι επιχειρήσεις απάντησαν πως η κατάστασή τους είναι κακή σε ποσοστό 47% (56% τον Ιανουάριο), καλή με 11% (9%) και ικανοποιητική με 43% (35%).
Για το επόμενο εξάμηνο, το 12% (16% τον Ιανουάριο) εκτιμά πως η κατάσταση της επιχείρησής του θα είναι καλύτερη, ενώ χειρότερη εικόνα «βλέπει» το 37% (48%) των ερωτώμενων. Ουδεμία μεταβολή αναμένει το 51% (37%).
Όσον αφορά στον τζίρο των επιχειρήσεων, το 12% (20%) απάντησε τον Φεβρουάριο ότι τον είδε να αυξάνει, ενώ το 59% (65%) ότι μειώθηκε και το 29% (16%) ότι παρέμεινε ο ίδιος.
Με βάση όλα τα παραπάνω ευρήματα, ο δείκτης NGBI 500 για τον Φεβρουάριο του 2011 διαμορφώνεται στο -31, έναντι -29 τον Ιανουάριο του 2011 και -16 τον Φεβρουάριο του 2010.
Τις πιο αρνητικές απαντήσεις σε ό,τι αφορά την υφιστάμενη κατάστασή τους, αλλά και τις προοπτικές τους για το επόμενο εξάμηνο, δίνουν τον Φεβρουάριο οι εμπορικές και μεταποιητικές-βιομηχανικές επιχειρήσεις.
Μία στις δύο μεταποιητικές-βιομηχανικές επιχειρήσεις (ποσοστό 50%) κρίνει πως η κατάστασή της θα είναι χειρότερη το επόμενο εξάμηνο, ενώ ο ίδιος κλάδος διατηρεί την υψηλότερη πρόθεση απολύσεων τον επόμενο μήνα και παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό συρρίκνωσης του τζίρου.
Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, με τις απαντήσεις τους, αναδεικνύουν την καλύτερη υφιστάμενη εικόνα, σε σχέση με όλους τους άλλους κλάδους, καθώς ανθίστανται πιο αποτελεσματικά στην κρίση.