Συνεχίζεται η εκροή χρημάτων από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά ο προορισμός των χρημάτων δεν είναι το εξωτερικό, αλλά η κάλυψη καθημερινών αναγκών.

Μόνο τον Ιανουάριο του 2011 «σηκώθηκαν» από τις τράπεζες καταθέσεις ύψους 3-4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όπως επισημαίνουν στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος στην «Καθημερινή της Κυριακής», τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα δεν έφυγαν στο εξωτερικό, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες των νοικοκυριών. Το Φεβρουάριο η εκροή ήταν μικρότερη, αλλά δεν σταμάτησε.

Το ανησυχητικό είναι ότι το φαινόμενο της εκροής δεν ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο, όπως πιστευόταν μέχρι τώρα, αλλά συνεχίστηκε. Όπως φαίνεται, πρόκειται για ένα φαινόμενο με βαθύτερες ρίζες. Αν μάλιστα ισχύει ο κανόνας «2/3 για κατανάλωση» και «1/3 προς το εξωτερικό», τότε όλα δείχνουν ότι θα έχει συνέχεια και μάλιστα ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και πολυσχιδή. Κι αυτό γιατί πρώτα από όλα θα επηρεάσει τις τράπεζες, οι οποίες στηρίζουν ένα μεγάλο κομμάτι της ρευστότητάς τους στις καταθέσεις.