Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρομπέι, θα προτείνει σήμερα ένα σύμφωνο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στη ζώνη του ευρώ, που αποφεύγει να περιλάβει τα πιο αμφιλεγόμενα στοιχεία του συμφώνου ανταγωνιστικότητας που προτείνει η Γερμανία, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.
Η πρόταση αυτή, η οποία θα διατυπωθεί κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψης αξιωματούχων των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ, προετοιμάσθηκε από το επιτελείο του Χέρμαν βαν Ρομπέι και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ο πρόεδρος της ΕΕ επιφορτίσθηκε στις 4 Φεβρουαρίου από τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν προτάσεως του Βερολίνου και του Παρισιού, να προετοιμάσουν προτάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών της ζώνης του ευρώ κυρίως, για να αποφευχθούν νέες κρίσεις χρέους.
Η Γερμανία κυκλοφόρησε τη δική της πρόταση συμφώνου σταθερότητας για τη Νομισματική Ένωση, η οποία θεωρήθηκε από πολλούς εταίρους ως απόπειρα του Βερολίνου για την επιβολή του γερμανικού οικονομικού μοντέλου στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Σε μία προσπάθεια χαλάρωσης της πολεμικής, το σχέδιο του Χέρμαν βαν Ρομπέι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν επαναλαμβάνει τις δύο γερμανικές προτάσεις που προκάλεσαν την πολεμική: την κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών στις χώρες όπου ισχύει και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Στη θέση τους, η πρόταση προβλέπει για τις χώρες την εισαγωγή μίας σειράς δεικτών που πρέπει να τηρηθούν σε τρεις τομείς: ανταγωνιστικότητα, απασχόληση και δημοσιονομική πειθαρχία, σύμφωνα με την πηγή της ΕΕ, η οποία επιβεβαιώνει τις σχετικές πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στους Financial Times.
Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να συμμετάσχουν στην άσκηση αυτή, δήλωσε η ίδια πηγή, αναφερόμενη στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που δεν είναι ακόμη μέλη της ευρωζώνης και ανησυχούν μήπως αποκλειστούν από ένα σχήμα ενισχυμένης συνεργασίας, η οποία θα αφορούσε μόνο τις χώρες της ευρωζώνης.
Ωστόσο, οι χώρες που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα θα έχουν, σύμφωνα με την πρόταση , τη δυνατότητα «να εμβαθύνουν περισσότερο ορίζοντας πιο φιλόδοξους στόχους» από τους άλλους, αναφέρει η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με την πρόταση, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης θα προχωρούν σε μία τελική εξέταση της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί, αλλά με βάση μία αποτίμηση που θα γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αρχικά εκφράσει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο περιθωριοποίησής της με βάση τις γερμανο-γαλλικές προτάσεις περί συμφώνου ανταγωνιστικότητας.