Πάνω από 250.000 εργαζόμενοι των επαγγελμάτων που χαρακτηρίζονται ως βαρέα και ανθυγιεινά θα βρεθούν εκτός της σχετικής λίστας, μόλις επανακαθοριστεί και περιοριστεί, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, στο 10% του εργατικού δυναμικού. Όσοι βρεθούν εκτός τις λίστας θα χάσουν επιδόματα και ασφαλιστικά προνόμια ενώ είναι πιθανό να χάσουν και κάποιες προσαυξήσεις στην αμοιβή τους.
Ποιους αφορά
Βάσει μελετών που έχουν γίνει από το υπουργείο Εργασίας προκύπτει ότι σε κίνδυνο βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία φαρμάκου, καλλυντικών, οι διοικητικοί υπάλληλοι παντός φύσης βιομηχανιών και μεταλλείων, οι καμαριέρες, ζαχαροπλάστες, μάγειροι, αρτεργάτες, ταμίες σούπερ μάρκετ, κομμωτές, σταθμάρχες και ελεγκτές. Την ίδια ώρα, όμως, αναμένεται να ενταχθούν στη λίστα που δεν έχει αλλάξει από το 1984 δεκάδες νέες ειδικότητες. Ήδη, προσαρτήθηκαν οι εργαζόμενοι στην Ψυττάλεια και οι εναερίτες στη ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες σύμφωνα οι εργαζόμενοι που εξαιρούνται από τη λίστα θα συνταξιοδοτηθούν έως και 7 χρόνια αργότερα. Η μελέτη εισηγείται το 58% των ειδικοτήτων να βγει από τον κατάλογο, κατατάσσοντας τις υπόλοιπες σε 4 κατηγορίες, ανάλογα με τον βαθμό βαρύτητας και επικινδυνότητας.
Προτείνεται επίσης και η ανά πενταετία αναθεώρηση της λίστας «ώστε να αποφευχθούν νέες κοινωνικές αδικίες» και το νέο καθεστώς να ισχύσει για τους νεοπροσλαμβανομένους.
Οι επιπτώσεις
Οι βασικές επιπτώσεις για όσους τεθούν εκτός λίστας ΒΑΕ είναι οι εξής:
1. Όρια ηλικίας. Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά πέντε χρόνια, ενώ για ειδικές κατηγορίες η αύξηση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα επτά έτη. Για παράδειγμα, σήμερα ασφαλισμένος μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 μπορεί να πάρει σύνταξη στα 60, εφόσον έχει βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, ενώ μετά τις αλλαγές θα πρέπει να συμπληρώσει το 65ο έτος.
2. Μισθοί. Μέχρι και 250 ευρώ λιγότερα τον μήνα θα παίρνουν οι νέοι εργαζόμενοι που θα εξαιρεθούν από το ευνοϊκό καθεστώς. Αυτό οφείλεται στο ότι σήμερα οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά δικαιούνται ειδικό επίδομα και έτσι αυξάνεται ο μισθός τους.
3. Συντάξεις. Η απώλεια του ειδικού επιδόματος επηρεάζει και τις συντάξεις, οι οποίες για τους νέους ασφαλισμένους θα είναι μειωμένες από 10% μέχρι 20%. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα εργαζόμενος με μισθό 1.400 ευρώ και 35ετία δικαιούται σύνταξη 980 ευρώ, ενώ μετά τις αλλαγές θα περιοριστεί στα 840 ευρώ.