Τη σύσταση ξεχωριστής εφορίας στην οποία θα ανήκουν οι 1.200 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο, που οριστικοποιείται εντός των ημερών και θα ψηφιστεί μέσα στον μήνα.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη συγχώνευση των ελεγκτικών μηχανισμών, νέες ευέλικτες διευθύνσεις που θα ασχολούνται με την είσπραξη δημοσίων εσόδων αλλά και ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και την κατάργηση εφοριών ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.
Όσον αφορά στη μεγάλη εφορία, αυτή θα ασχολείται αποκλειστικά με τις 1.200 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ελλάδας, με τζίρο άνω των 30.000.000 ευρώ. Η super ΔΟΥ, όπως την ονομάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, θα στελεχωθεί με υπαλλήλους που θα περάσουν από ειδική συνέντευξη.
Οι εφοριακοί αυτοί θα πρέπει να ξέρουν να διενεργούν ελέγχους στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με βιβλία γ΄ κατηγορίας κι επίσης θα πρέπει να είναι γνώστες της φορολογικής νομοθεσίας. Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, εισηγμένες επιχειρήσεις κ.ά. θα υπάγονται στη νέα εφορία, που θα συσταθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011. Όλα τα φορολογικά ζητήματα θα επιλύονται από τη συγκεκριμένη εφορία.
Δηλαδή, θα λειτουργεί και ως κέντρο εξυπηρέτησης για τις μεγάλες και μόνο επιχειρήσεις. Τακτικοί και προσωρινοί έλεγχοι θα διενεργούνται από τη super ΔΟΥ και όχι από τους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς, πάρα μόνο εάν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες.
Η σύσταση της νέας εφορίας γίνεται ύστερα από απαίτηση των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι στην έκθεση που άφησαν πριν φύγουν από την Ελλάδα ζήτησαν συγκεκριμένες αλλαγές στη φορολογία, μεταξύ των οποίων και τη δημιουργία της νέας εφορίας.
Με τον τρόπο αυτόν, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα συσσωρεύονται ανέλεγκτες χρήσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις, και κυρίως στις εισηγμένες που σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν πρέπει να έχουν περισσότερες από δύο ανέλεγκτες χρήσεις.
Επίσης, θα ενημερώνονται άμεσα για τις αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, θα γίνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια στους υπευθύνους των λογιστηρίων και γενικότερα θα υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας των επιχειρήσεων με την εφορία τους.
Με τη λειτουργία της νέας εφορίας, το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο, το οποίο διενεργούσε ελέγχους σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 30 εκατ. ευρώ, θα συγχωνευτεί με τα περιφερειακά ελεγκτικά κέντρα.
Ο νέος μηχανισμός που θα προκύψει θα ελέγχει επιχειρήσεις από 1 εκατ. ευρώ έως 30 εκατ. ευρώ.
Πηγή: euro2day.gr