Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η Ελλάδα συντηρούν το ενδεχόμενο πτώχευσης της χώρας, υπονομεύοντας την πιθανότητα «τακτικής αναδιάρθρωσης χρέους», την οποία προωθεί η Γερμανία, υποστηρίζει το οικονομικό περιοδικό, «Economist» σε σημερινό δημοσίευμα.
Όπως τονίζεται, παρά τις δραματικές περικοπές στα εισοδήματα των Ελλήνων, στο πλαίσιο των εντυπωσιακών μέτρων λιτότητας της Ελλάδας, η χώρα ενδέχεται να συνεχίσει να μην μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, ενώ τα χειρότερα έρχονται, καθώς η ανεργία αναμένεται να φτάσει στο 15% και η ύφεση στο 3,5% για το 2011.
Η δέσμευση του κ. Παπανδρέου για μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα δεν αμφισβητείται, αναφέρει το «Economist», όμως ο ρυθμός προώθησής τους παραμένει αργός.
Σύμφωνα με την τρόικα, η Ελλάδα έχει χάσει τα χρονοδιαγράμματα για μείωση των δαπανών και για αύξηση των εσόδων λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων. «Η υπουργός εργασίας, Λούκα Κατσέλη, κριτικάρει δημόσια το πρόγραμμα της τρόικας, ενώ ο δεύτερος γύρος των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και οι αλλαγές στα εργασιακά καθυστερούν χαρακτηριστικά».
Αυτές οι καθυστερήσεις δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους για αύξηση των εσόδων σε ποσοστό 5% και για μείωση του ελλείμματος κατά 2,2 μονάδες.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να επαναγοράσει το χρέος, που βρίσκεται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με discount 25%, χρησιμοποιώντας χρήματα που θα δανειστεί από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης.
Οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων ενδέχεται να δεχτούν επιμήκυνση της ωρίμανσης των τίτλων κατά 10 – 15 χρόνια, καθώς και μικρότερο επιτόκιο. Εάν μια τέτοια αναδιάρθρωση προχωρούσε, υπογραμμίζει, το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20% – 30%, παραμένοντας ωστόσο στο 130% του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη.
Το άρθρο καταλήγει σημειώνοντας: «Ακόμη και οι υποστηρικτές της Ελλάδας αμφιβάλλουν για το κατά πόσον μπορεί να αποπληρωθεί τόσο μεγάλο χρέος. Τα ετήσια πλεονάσματα του προϋπολογισμού θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα υψηλά. Υπάρχουν σενάρια για μαζικές ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας (αν και ο κ. Παπανδρέου δεν επιθυμεί να πουλήσει νησιά του Αιγαίου). Ακόμα κι έτσι, τίποτα δεν αναμένεται να είναι επαρκές ώστε να απομακρύνει το ενδεχόμενο πτώχευσης».