Είμαστε ακόμη στα σενάρια για την επιμήκυνση της πληρωμής του ελληνικού χρέους, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς για το χρόνο της επιμήκυνσης, καθώς και για το επιτόκιο.

Παρόλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ και την Έλλη Στάη, ότι η επιμήκυνση θα αποφασιστεί στη Σύνοδο του Μαρτίου, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Όλες οι προσαρμογές που κάνουμε είναι για να επανέλθουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης», τόνισε, καθώς διαφορετικά δε γίνεται να εξυπηρετήσει η Ελλάδα το χρέος της.

Παράλληλα άφησε ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο μειώσεων στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Όπως δήλωσε ο υπουργός ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του και η βελτίωση αυτή περνάει και από τους μισθούς. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας δεν εξαρτάται μόνο από το κομμάτι της μισθολογικής δαπάνης.

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου , παρέπεμψε στο νόμο για τις εργασιακές σχέσεις που προβλέπει την υπό προϋποθέσεις υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Πάντως, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα και κυρίως οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, αμφισβητούν εντόνως την αποτελεσματικότητα του νέου αυτού νόμου.

Πέραν αυτού, ο υπουργός δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο ο κανόνας που ισχύει σήμερα στο Δημόσιο για μία πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις να αλλάξει. Σε ερώτηση αναφορικά με το εάν θα γίνει μία πρόσληψη για κάθε 7 αποχωρήσεις υποστήριξε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και τις αντοχές της χώρας.