«Κούρεμα» ή ακόμη και διαγραφή των έξτρα φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων που είχε επιβάλει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός πέτυχαν πάνω από 3 στους 10 φορολογούμενους που προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2024.
Όσοι δεν βρήκαν το δίκιο τους στη ΔΕΔ, έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στα διοικητικά δικαστήρια όπου σύμφωνα με τα στοιχεία προσφεύγει το 40% των φορολογούμενων που χάνουν τις υποθέσεις στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.
Με τους φορολογούμενους να αμφισβητούν τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν 4.186 ενδικοφανείς προσφυγές παραπέμφθηκαν στη ΔΕΔ. Από τις υποθέσεις αυτές, εξετάστηκαν οι 4.062 και στις 1.306 δικαιώθηκαν οι φορολογούμενοι εξασφαλίζοντας ολική ή μερική διαγραφή καταλογισθέντων φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων.
Το ποσοστό των προσφυγών που έγιναν δεκτές έφτασε στο 32,16%, δηλαδή ένας στους τρεις φορολογούμενους γλίτωσε φόρους και πρόστιμα που του είχαν επιβάλει οι φοροελεγκτές.
Οι 2.756 προσφυγές απορρίφθηκαν από τη ΔΕΔ, ενώ 117 προσφυγές απορρίφθηκαν σιωπηρώς, επειδή εξέπνευσε το περιθώριο των 120 ημερών για την εξέτασή τους και 7 υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των προσφυγόντων.
Στα δικαστήρια
Πολλοί από τους φορολογούμενους που είδαν την αίτησή τους να απορρίπτεται από τη ΔΕΔ προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το 40% των προσφυγών που δεν γίνονται δεκτές από τη ΔΕΔ καταλήγουν στις δικαστικές αίθουσες.
Η προσφυγή στη ΔΕΔ υποβάλλεται εντός 30 ημερών από τη ημερομηνία έκδοσης της Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού του Φόρου, ενώ κατόπιν χάνεται το δικαίωμα προσφυγής και ο φορολογούμενος δεν μπορεί να προσφύγει ούτε στα διοικητικά δικαστήρια. Επίσης, για να προσφύγει ο ελεγχόμενος στη ΔΕΔ, θα πρέπει να καταβάλει το 50% των φόρων και των προστίμων που του καταλόγισε ο έλεγχος και αν δικαιωθεί, το ποσό επιστρέφεται.
Από τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, από το 2013 έως και τον Αύγουστο του 2024, έχουν υποβληθεί συνολικά 92.670 ενδικοφανείς προσφυγές, από τις οποίες εκδικάστηκαν οι 88.605. Από αυτές, σε 21.859 περιπτώσεις, η ΔΕΔ ακύρωσε στις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού και δικαίωσε τους φορολογούμενους, ακυρώνοντας φόρους και πρόστιμα, για έναν στους τέσσερις. Παράλληλα στα δικαστήρια έχουν καταλήξει 35.671 υποθέσεις φορολογικών διαφορών.
Σημειώνεται ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2023 η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά και πρέπει να αναφέρει τα ακριβή στοιχεία του υπόχρεου, την προσβαλλόμενη πράξη, τους λόγους, τους ισχυρισμούς και τα έγγραφα στα οποία ο υπόχρεος βασίζει το αίτημά του, τη διεύθυνση για τις κοινοποιήσεις των αποφάσεων, των πράξεων και των λοιπών εγγράφων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα στοιχεία επικοινωνίας του υπόχρεου.