Στη Βουλή έφτασε το θέμα της φορολόγησης των φιλοδωρημάτων με τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς να καταθέτουν ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη με την οποία τον ερωτούν εάν θα δρομολογήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση ώστε τα προαιρετικά φιλοδωρήματα σε εργαζόμενους επιχειρήσεων επισιτισμού να μη θεωρούνται μισθός και να εισπράττονται στο ακέραιο από τους δικαιούχους τους, ανεξάρτητα από τον τρόπο που καταβάλλονται.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς, «πλέον πολλοί λογαριασμοί πληρώνονται με κάρτα σε POS και οι πελάτες επιλέγουν να πληρώσουν ηλεκτρονικά το φιλοδώρημα, ενώ υπάρχει και σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Οπότε, σύμφωνα με την εγκύκλιο Α.1088/2023 της ΑΑΔΕ, τα φιλοδωρήματα που πληρώνονται με κάρτα στο διάστημα ενός μήνα είναι μισθός και υπόκεινται κανονικά σε φόρο και ασφαλιστικές κρατήσεις!».

Σημειώνουν επίσης ότι αυτό, πρακτικά, «σημαίνει ότι εάν σε λογαριασμό 100 ευρώ ο πελάτης προσθέσει με κάρτα φιλοδώρημα 10 ευρώ στο/στη σερβιτόρο/α, μετά την παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών και την επιβολή φόρου, το καθαρό ποσό που θα αποδοθεί στον εργαζόμενο είναι 4 ευρώ! Είναι γνωστό ότι πολύ συχνά οι εργοδότες, δεν καταβάλλουν ούτε καν τον κατώτερο μισθό στους εργαζομένους στο σέρβις, με το πρόσχημα ότι θα έχουν «έξτρα φιλοδωρήματα». Και, πράγματι, οι εργαζόμενοι αυτοί προσβλέπουν στα φιλοδωρήματα για να μπορέσουν να επιβιώσουν».

Πώς φορολογούνται

Τα φιλοδωρήματα είναι σημαντικά για τους εργαζόμενους καθώς ενισχύουν τον μισθό τους. Πώς όμως αντιμετωπίζονται από την εφορία; Φορολογούνται; Τι ισχύει τώρα που οι πληρωμές με κάρτες και POS αποτελούν καθημερινή συνήθεια και τα tips πληρώνονται ηλεκτρονικά;

Ηλεκτρονικές πληρωμές

Υπάρχουν τριών ειδών φιλοδωρήματα:

  • Το φιλοδώρημα που υπολογίζονται ως ποσοστό επί της αξίας των λογαριασμών που εκδίδονται. Για παράδειγμα το πουρμπουάρ ανέρχεται σε 10% του λογαριασμού. Τα ποσά αυτά αποτελούν έσοδα της επιχείρησης, η οποία στη συνέχεια τα αποδίδει στους εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι φορολογούνται κανονικά για τα συγκεκριμένα φιλοδωρήματα, καθώς προστίθενται στην αμοιβή τους. Μάλιστα το ποσό του φιλοδωρήματος από τη στιγμή που θεωρείται μισθός υπόκειται και σε ασφαλιστικές κρατήσεις.
  • Το φιλοδώρημα που καταβάλλονται τοις μετρητοίς από τους πελάτες. Το ποσό που συγκεντρώνεται το μοιράζονται οι εργαζόμενοι και φυσικά δεν φορολογούνται αφού οι εργαζόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα ποσά αυτά στη φορολογικής τους δήλωση.
  • Το φιλοδώρημα που καταβάλλεται με την πληρωμή κάρτας μέσω των POS. Για παράδειγμα ο λογαριασμός είναι 100 ευρώ και ο πελάτης δίνει tip 10 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή η επιχείρηση θα πρέπει να καταχωρήσει στα έσοδά της το ποσό των 100 ευρώ και το ποσό των 10 ευρώ, καταχωρείται σε ειδικό κωδικό και λογαριασμό, από τον οποίο αποδίδεται στους εργαζόμενους. Μάλιστα, σύμφωνα με απόφαση της ΑΑΔΕ «στην περίπτωση που αποδίδεται στον εργαζόμενο φιλοδώρημα μέσω κάρτας, υπάρχει η δυνατότητα συγκεκριμένης επιλογής καταχώρισης φιλοδωρήματος στο EFTPOS και αυτόνομης εκτέλεσης με την πληκτρολόγηση ποσού φιλοδωρήματος (amount tip) ενώ προβλέπεται υποχρεωτική διαδικασία αποστολών των συναλλαγών αυτών στην ECR». Το ποσό του φιλοδωρήματος που έχει εισπράξει η επιχείρηση μέσω του POS θα πρέπει να το αποδώσει στον εργαζόμενο.

H απόφαση Αρείου Πάγου

Ο Άρειος Πάγος με απόφασή του έκρινε ότι «Τα φιλοδωρήματα που καταβάλλονται προαιρετικά σε εργαζόμενο από τους πελάτες του εργοδότη, έναντι της παρεχόμενης σ’ αυτούς εξυπηρέτησης, αποτελούν μέρος του μισθού μόνον όταν, βάσει ρητής ή σιωπηρής συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, ο πρώτος παρέχει στο δεύτερο τη δυνατότητα να λαμβάνει τα φιλοδωρήματα και αυτά εισπράττονται τακτικά, έτσι ώστε να επαυξάνουν τις αποδοχές του».