Ακόμα και «αντικειμενικά κριτήρια» επιστρατεύει η κυβέρνηση για τον προσδιορισμό του ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλλουν οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από διάταξη που περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο!
Οι φορολογικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίζουν τα ποσά του ΦΠΑ που πρέπει να πληρώσουν οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις λαμβάνοντας υπόψη στατιστικά στοιχεία για τους τζίρους άλλων ομοειδών επιχειρήσεων.
Αυτό αποκαλύπτει ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι δημιουργεί «μια ιδιότυπη φορολογική ομηρεία των επιχειρήσεων απέναντι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών».
Ουσιαστικά, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εισάγοντας τη ρύθμιση αυτή, ανοίγει «παράθυρο» για την εφαρμογή ενός νέου ιδιότυπου συστήματος «αντικειμενικών κριτηρίων» κατά τους ελέγχους ΦΠΑ σε 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Με την παράγραφο 13 του άρθρου 10 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπεται ότι κατά τη διάρκεια φορολογικού ελέγχου που γίνεται στην εγκατάσταση μιας επιχείρησης με σκοπό να προσδιοριστούν τα φορολογητέα έσοδα για τη επιβολή του ΦΠΑ (οι «φορολογητέες εκροές») θα εφαρμόζεται πλέον μια νέα διαδικασία, κατά την οποία θα λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο στοιχεία, πληροφορίες και στατιστικά δεδομένα για τα ακαθάριστα έσοδα της ελεγχόμενης επιχείρησης αλλά παρεμφερή στοιχεία και στατιστικά δεδομένα για τα ακαθάριστα έσοδα ομοειδών επιχειρήσεων.
Με τη μέθοδο αυτή ο ελεγκτής θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το ύψος της φορολογητέας ύλης σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο αυτού που έχει δηλώσει η ελεγχόμενη επιχείρηση, αφού δεν θα αρκείται μόνο σε στοιχεία που θα συλλέγει από την εγκατάσταση της ελεγχόμενης επιχείρησης και από τους συναλλασσόμενους με αυτήν επιτηδευματίες αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιεί και στατιστικά στοιχεία για τη φορολογητέα ύλη που έχουν δηλώσει όλες οι άλλες επιχειρήσεις που ασκούν την ίδια δραστηριότητα.
Προβλέπεται μάλιστα ότι «τα δεδομένα και οι τεχνικές με τις οποίες θα προσδιορίζονται οι εκροές (δηλαδή τα φορολογητέα έσοδα, η φορολογητέα ύλη) της ελεγχόμενης επιχείρησης» θα καθοριστούν λεπτομερώς με υπουργική απόφαση.
Περαιτέρω, η διάταξη προβλέπει ότι εφόσον το αποτέλεσμα του ελέγχου έχει εξαχθεί με βάση αυτή τη διαδικασία, ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. οφείλει, πριν εκδώσει την καταλογιστική πράξη, να καλέσει τον υπόχρεο σε ακρόαση δίδοντάς του τη δυνατότητα «να επικαλεστεί οποιοδήποτε στοιχείο προκειμένου να προβεί σε ανταπόδειξη».
Εξαιρούνται
Εν τω μεταξύ, με την παράγραφο 2 του άρθρου 22 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου «εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του ειδικού φόρου επί των ακινήτων εταιρείες που εκμισθώνουν ακίνητά τους σε ναυτιλιακές εταιρείες του α.ν. 89/1967». Δηλαδή οι υπεράκτιες εταιρείες (off shore) οι οποίες εκμισθώνουν τα ακίνητά τους σε ναυτιλιακές εταιρείες του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος του νόμου 89/1967 (θεσπίστηκε επί Δικτατορίας), απαλλάσσονται από το φόρο 15% το οποίο θα έπρεπε να επιβάλλεται στην αξία των συγκεκριμένων ακινήτων.
Στην ουσία δίδεται η δυνατότητα στις ίδιες τις ναυτιλιακές εταιρείες να ιδρύουν υπεράκτιες εταιρείες στις οποίες θα μεταφέρονται τα ακίνητα των εφοπλιστών. Στη συνέχεια οι εφοπλιστές θα εμφανίζονται πλέον ως ενοικιαστές των ακινήτων και έτσι θα απαλλάσσονται από το φόρο 15%.