Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από αυτές το 95% έχει έως 10 εργαζομένους, ενώ μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (έως 250 εργαζόμενους) που δραστηριοποιούνται σε κλάδους εντάσεως γνώσης φθάνει στο 27,4%, όταν στην Ε.Ε. ανέρχεται στο 33,8% στην Ε.Ε.

Το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων και την καινοτομία που θα παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη (28/8) στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στοχεύει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω της απορρόφησης μικρών και από μεγάλες επιχειρήσεις και όχι μόνο μεσαίων όπως ισχύει κατά βάση σήμερα. Παράλληλα θα δίνονται κίνητρα σε επιχειρήσεις που επενδύουν στην Έρευνα και Καινοτομία.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα που θα υποστηρίζουν τις συγχωνεύσεις και την καινοτομία αλλά και πρόσθετα χρηματοδοτικά κίνητρα που μπορούν να δοθούν για τις συγχωνεύσεις και την καινοτομία από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά και μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ο πιο πρόσφατος νόμος 4935/22 αν και προβλέπει μείωση φορολογίας κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη δεν έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης.

Επιχειρήσεις

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει:

  • Επέκταση του ισχύοντος πλαισίου για την απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις
  • Ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών. Μεταξύ άλλων θα ρυθμίζονται οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών
  • Μείωση του κόστους εισαγωγής μέσω και της ελαστικοποίησης των σημερινών αυστηρών προϋποθέσεων που επιβάλλουν τη δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου για όσες εταιρείες εισάγονται στην Εναλλακτική Αγορά.
  • Φορολογικά κίνητρα και άλλες μορφές ενίσχυσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα εισέρχονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται και αυξημένες αποσβέσεις, διπλάσιες από σήμερα, των δαπανών εισαγωγής τους στη χρηματιστηριακή αγορά.
  • Κατάργηση γραφειοκρατικών διατυπώσεων, ταχύτερη έκδοση εγκρίσεων
  • Mειωμένη φορολογία για τις πατέντες με επέκταση του χρονικού ορίου των 3 ετών που υφίσταται σήμερα για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας, στα πρότυπα του δημοφιλούς στο εξωτερικό patent box.
  • Υπερεκπτώσεις δαπανών που αφορούν προϊόντα έρευνας και τεχνολογίας έως και 300% από 200% που ισχύει σήμερα
  • Η παροχή κινήτρων για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, έχοντας ξεπεράσει το πρώτο στάδιο της δημιουργίας. Καθοριστικός εδώ αναμένεται να είναι ο ρόλος του ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
  • Κίνητρα με μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια και αυξημένες αποσβέσεις που θα υπερβαίνουν το 100% της δαπάνης, θα δοθούν και για μικρές επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη βιομηχανική καινοτομία και σε βασικές τεχνολογίες, με στόχο τη μετατροπή των τεχνολογικών καινοτομιών σε βιώσιμα προϊόντα με πραγματικές εμπορικές δυνατότητες.
  • Αύξηση στις 900.000 ευρώ του ορίου των επενδύσεων οπου θα ισχύει έκπτωση 50% από το φορολογητέο εισόδημα, όταν πραγματοποιούνται από angel investors και όσους επενδύουν σε ελληνικές startups.