Λιγότεροι από τους μισούς επαγγελματίες έχουν συμμορφωθεί με την υποχρέωση εγκατάστασης του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, η προθεσμία της οποίας εκπνέει την προσεχή Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχεδιάζει να αποστείλει εκ νέου χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να υπενθυμίσει την υποχρέωση σε όσους δεν έχουν συμμορφωθεί.

Παρά την υπενθύμιση που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, όταν εστάλησαν email σε πάνω από 294.000 επαγγελματίες, η πρόοδος φαίνεται να μην είναι επαρκής. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΔΙΑΣ, έως τις 22 Αυγούστου, μόλις 393.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι είχαν συνδεθεί με το IRIS, αριθμός που αντιπροσωπεύει λίγο λιγότερο από το 50% των περίπου 800.000 υπόχρεων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, μετά την αποστολή του πρώτου email από την ΑΑΔΕ στις 8 Αυγούστου, ο ημερήσιος ρυθμός εγγραφής αυξήθηκε σημαντικά, από 427 σε 2.173 νέες εγγραφές κατά μέσο όρο την ημέρα. Συνολικά, από την αρχή του έτους μέχρι τις 22 Αυγούστου, η χρήση του IRIS από επαγγελματίες έχει αυξηθεί κατά 10 φορές, με σχεδόν 300.000 συναλλαγές, αξίας περίπου 3,37 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Φέτος, πέντε νέες τράπεζες εντάχθηκαν στο σύστημα IRIS P2P και IRIS P2B, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των τραπεζών που υποστηρίζουν την υπηρεσία από 7 σε 12.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, όσοι επαγγελματίες δεν συνδεθούν με το σύστημα IRIS έως τις 2 Σεπτεμβρίου, θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Σε περιπτώσεις καταγγελιών για μη αποδοχή πληρωμών μέσω IRIS, η ΑΑΔΕ και η Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής θα ενημερώνονται για να προγραμματίσουν τους απαραίτητους ελέγχους.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025, το σύστημα άμεσων πληρωμών θα επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις, καλύπτοντας όλες τις συναλλαγές, τόσο στο ηλεκτρονικό όσο και στο φυσικό εμπόριο.

Τι πρέπει να προσέξουν οι επαγγελματίες:

  • Ο ΙΒΑΝ που θα επιλεγεί κατά την εγγραφή στο IRIS πρέπει να έχει δηλωθεί στο Μητρώο Επαγγελματικών Λογαριασμών της ΑΑΔΕ, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.
  • Το ημερήσιο όριο των 500 ευρώ για συναλλαγές μέσω IRIS ισχύει ανά πελάτη, επιτρέποντας συνολικές εισπράξεις έως 2.000 ευρώ την ημέρα.
  • Το σύστημα IRIS επιτρέπει πληρωμές χωρίς προμήθεια, 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς να απαιτείται η γνώση του τραπεζικού λογαριασμού του επαγγελματία από τους πελάτες. Αρκεί η χρήση του κινητού τηλεφώνου ή του ΑΦΜ του επαγγελματία ή η σάρωση ενός QR κωδικού.
  • Οι πληρωμές πραγματοποιούνται άμεσα, ακόμα και αν οι συναλλασσόμενοι συνεργάζονται με διαφορετικές τράπεζες, με τις προμήθειες να είναι κατά 50% χαμηλότερες από αυτές των POS.
  • Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας είναι εύκολη και γίνεται μέσω web ή mobile banking της συνεργαζόμενης τράπεζας.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης έχει προτείνει στις τράπεζες να αυξήσουν το ημερήσιο όριο χρήσης του IRIS, επιτρέποντας μεταφορές έως 500 ευρώ σε ιδιώτες και επιπλέον 500 ευρώ σε επιχειρήσεις, συνολικά 1.000 ευρώ την ημέρα.