Με τις κρατήσεις στα ακίνητα τύπου Airbnb να έχουν «χτυπήσει» κόκκινο το φετινό καλοκαίρι και τα καταλύματα να έχουν εκτοξευθεί σε 224.860 σε όλη τη χώρα, ο φορο-ελεγκτικός μηχανισμός ετοιμάζεται να σφίξει τον κλοιό γύρω από ιδιοκτήτες και διαχειριστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογράψει με τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO έχει ήδη λάβει όλα τα στοιχεία όλα τα στοιχεία των μισθώσεων για το έτος 2023. Έτσι, ο ελεγκτικός μηχανισμός έχοντας πλήρη εικόνα για το είδος και την επιφάνεια των ακινήτων που εκμισθώνονται, το ύψος των εσόδων που εισπράττουν οι διαχειριστές θα ξεκινήσει από το επόμενο μήνα διασταυρώσεις. Στόχος είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις μη δήλωσης των ακινήτων στο Μητρώο ή ψευδείς δηλώσεις για τα στοιχεία των ακινήτων και τη διάρκεια της εκμίσθωσης.

Από την παγίδα της εφορίας δεν θα ξεφύγουν ούτε τα ξενοδοχειακά καταλύματα που λειτουργούν μέσω της πλατφόρμας Booking.com, για να εντοπιστεί τυχόν τζίρος που δεν έχει δηλωθεί.

Στο μικροσκόπιο της φορολογικής διοίκησης θα βρεθούν ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν δήλωσαν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών τύπου Αirbnb αλλά και τα στοιχεία για βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω της Booking.com, βάσει της συμφωνίας που έχει υπογράψει η ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για την παροχή στοιχείων σχετικά με τον αριθμό και το κόστος μισθώσεων. Οι δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία, που έχουν αποστείλει οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και με στοιχεία που θα εξαχθούν από τους ελέγχους των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών.

Τι προβλέπεται για τα ξενοδοχεία

Reception ξενοδοχείου

Για τα ξενοδοχεία το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ εκτός από τις διασταυρώσεις προβλέπει και ειδικές φορολογικές επαληθεύσεις στα έσοδα που δήλωσαν κατά τις προηγούμενες φορολογικές χρήσεις.

Ειδικότερα από το σκάνερ της εφορίας θα περάσουν αδήλωτα ακίνητα, περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων για τα στοιχεία των ακινήτων και τη διάρκεια της εκμίσθωσης ακινήτων. Στο ραντάρ βρίσκονται και περιπτώσεις ιδιοκτητών ή διαχειριστών που ενοικιάζουν πάνω από δύο ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση και δεν έχουν μετατρέψει το ΑΦΜ τους σε επαγγελματικό αλλά και ξενοδοχεία που τυχόν έχουν αποκρύψει εισπράξεις.

Ποιοι θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα

Όσοι εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει στην εφορία τα εισοδήματα που έχουν εισπράξει από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι πλατφόρμες έχουν διαβιβάσει στην ΑΑΔΕ αναλυτικά στοιχεία για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν οι χρήστες τους. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, όνομα και κατόχου ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, το εισόδημα που εισπράχθηκε, προμήθειες, αμοιβές και φόρους που καταβλήθηκαν, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης, σύνολο των ετησίων ενοικιάσεων (διανυκτερεύσεων) της κάθε καταχώρησης κ.λπ.

Όσοι εντοπιστούν από τις διασταυρώσεις στοιχείων με λάθη και απόκρυψη εισοδήματος, θα βρεθούν αντιμέτωποι με καμπάνες. Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα για ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb μέχρι και το έτος 2023 ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φθάνουν έως 20.000 ευρώ.

Ευρώ

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι «καμπάνες» έγιναν πιο «τσουχτερές», καθώς για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ανά έτος, ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυξάνεται στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος. Για μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής το πρόστιμο είναι ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος, όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα, και σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.