Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, η ανέγερση στο Νοσοκομείο Παπανικολάου κτιρίου αφιερωμένου σε κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες και εργαστήρια Αιματολογικής Κλινικής καθώς και η επέκταση και αναδιαμόρφωση των χώρων του Τ.Ε.Π. του Ιπποκρατείου αποτελούν τα τέσσερα εμβληματικά έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη στο Πλαίσιο των Περιφερειακών Σχεδίων Ανάπτυξης.

Συνολικά 32 έργα του τομέα Υγείας βρίσκονται σε εξέλιξη στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης ενώ άλλα 6 βρίσκονται υπό σχεδιασμό. Υπό εξέλιξη βρίσκονται τα έργα της κατασκευής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027, της ανέγερσης του κτιρίου κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών του Παπανικολάου, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2026, και το έργο της επέκτασης και αναδιαμόρφωσης των χώρων του ΤΕΠ του Ιπποκρατείου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025. Υπό σχεδιασμό, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του 2031, βρίσκεται το Ογκολογικό Νοσοκομείο. Την πορεία των υπό εξέλιξη και υπό σχεδιασμό έργων μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στην ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr την οποία θα παρουσιάσει αύριο, μαζί με τα Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη.

Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο κατασκευάζεται στο Φίλυρο με χρηματοδότηση από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία. Ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών νοσοκομείων (Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης, Σπάρτης και Κομοτηνής) που είναι ενταγμένα στην Πρωτοβουλία για την Υγεία του Ιδρύματος Νιάρχος ανέρχεται σε 443.000.000 ευρώ. Συμπληρωματικό αυτού του έργου αποτελεί το έργο κατασκευής– βελτίωσης της oδικής σύνδεσης του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην περιοχή του Φιλύρου μήκους 4,51 χλμ καθώς και τα συνοδά έργα υποδομής που είναι αναγκαία για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, προϋπολογισμού 9.200.000ευρώ. Στο αντικείμενο του έργου αυτού περιλαμβάνεται επιπλέον η κατασκευή δύο ισόπεδων κυκλικών κόμβων, η βελτίωση υφιστάμενων ισόπεδων κόμβων, η αποκατάσταση τοπικού οδικού δικτύου, καθώς επίσης και η κατασκευή του δικτύου ύδρευσης, του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων του Παιδιατρικού Νοσοκομείου και η σύνδεσή τους με τα αντίστοιχα δίκτυα της πόλης.

Το υπό εξέλιξη έργο της ανέγερσης ανεξάρτητου κτιρίου αφιερωμένου σε κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες και εργαστήρια της Αιματολογικής Κλινικής, καθώς και Ειδικής Νοσηλευτικής Μονάδας 11 κλινών – μονώσεων για εσωτερικούς ασθενείς , είναι προϋπολογισμού 13.385.512,61 ευρώ. Η συνολική μικτή επιφάνεια του προστιθέμενου κτιρίου προβλέπεται να είναι 3.098,60 τετραγωνικών και προβλέπεται αναδιάρθρωση του ισογείου του υφιστάμενου κτηρίου ώστε να υπάρχει επαρκής χώρος για τα εξωτερικά ιατρεία, τα εργαστήρια και την ημερήσια φροντίδα

Η επέκταση των χώρων του T.Ε.Π. του Ιπποκρατείου είναι έργο προϋπολογισμού 7.588.800 και θα γίνει σε παρακείμενο χώρο που γειτνιάζει με τα υπάρχοντα Τ.Ε.Π. και το κτήριο Α του Νοσοκομείου. Στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται επεμβάσεις και στον υπάρχοντα χώρο των Τ.Ε.Π

Τα άλλα έργα που βρίσκονται υπό εξέλιξη και ο συνολικός προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την επέκταση και αναδιαμόρφωση των χώρων Τ.Ε.Π, την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των Κέντρων Υγείας , ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις τμημάτων, χειρουργείων και μονάδων νοσοκομεία, πυροπροστασία , ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ενεργειακή αναβάθμιση νοσοκομείων.

Το έργο της ανέγερσης του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου, προϋπολογισμού 351.000.000, ευρώ με εκτιμώμενη ολοκλήρωση το Δεκέμβριο του 2031, είναι το μεγαλύτερο από αυτά που βρίσκονται υπό σχεδιασμό. Για το έργο αξιοποιείται μέρους της δημόσιας έκτασης του πρώην Στρατοπέδου Καρατάσιου περίπου 150 στρεμμάτων, η παραχώρηση της οποίας έγινε τον Απρίλιο του 2024. Το νέο Ογκολογικό που θα αναγερθεί μέσω ΣΔΙΤ θα είναι ένα υπερσύγχρονο βιοκλιματικό, υψηλής ενεργειακής απόδοσης συγκρότημα κτιρίων, όπου θα μεταστεγαστεί το νέο Θεαγένειο Νοσοκομείο, και θα καλύπτει όλες τις ανάγκες από την πρόληψη, τη θεραπεία και την περίθαλψη ασθενών τελικού σταδίου. Το νέο συγκρότημα θα περιλαμβάνει επίσης Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Τομέα Αποκατάστασης, Μονάδα Παρηγορητικής Φροντίδας και χώρους φιλοξενίας συνοδών, καλύπτοντας έτσι όλες τις ανάγκες.

Τα άλλα υπό σχεδιασμό έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 28,5 εκατομμυρίων αφορούν τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων Παπανικολάου, Άγιος Δημήτριος, Παπαγεωργίου, Γ. Γεννηματάς καθώς επίσης και την ενεργειακή αναβάθμιση του ΑΧΕΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ