Εξαιρετικά μεγάλο είναι το συνολικό ποσό που οφείλουν οι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, όμως, είναι ότι ακόμα και αυτοί που εντάσσονται σε ρυθμίσεις, στην πλειονότητά τους δεν τις εξυπηρετούν και τελικά τις εγκαταλείπουν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ο αριθμός των οφειλετών προς τον ΕΦΚΑ είναι εντυπωσιακά μεγάλος. Συγκεκριμένα, ανέρχεται σε 1.625.969 φυσικά και νομικά πρόσωπα, με το 74,4% αυτών να οφείλουν σχετικά μικρά ποσά, έως και 15.000 ευρώ.

Συνολικά, οι οφειλές αυτές ανέρχονται σε 6,6 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό χρέος προς τον ασφαλιστικό φορέα έχει φτάσει το αστρονομικό ποσό των 47,88 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την πρώτη τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ. Από αυτούς, 1.931.710 οφειλέτες (88,44%) χρωστούν έως 30.000 ευρώ, με συνολικό χρέος 9,77 δισ. ευρώ.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι ένας στους δύο οφειλέτες του ΕΦΚΑ, που πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης σε ρύθμιση, αναγκάζεται να αποχωρήσει πριν από το πέρας των έξι μηνών, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΑΟ.

Συνολικά, οι ενεργές ρυθμίσεις οφειλών στον ΕΦΚΑ μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024 ανέρχονται σε 326.081, με συνολικό ρυθμισμένο ποσό 4,53 δισ. ευρώ. Από τις ρυθμίσεις που τέθηκαν σε ισχύ την τελευταία πενταετία, 672.237 ολοκληρώθηκαν, καλύπτοντας οφειλές ύψους 3,25 δισ. ευρώ.

Πάνω από το 51% των οφειλετών εγκαταλείπουν τις ρυθμίσεις, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε όρους ποσού οφειλών ανέρχεται στο 72%. Αυτό σημαίνει ότι 7 από τα 10 ευρώ της οφειλής που εντάσσονται σε ρύθμιση παραμένουν ανείσπρακτα και επανέρχονται στο αρχικό χρέος, επιβαρυμένα με πρόσθετες προσαυξήσεις.

Το σχέδιο και ο στόχος

Ευρώ

Το υπουργείο Εργασίας, πάντως, έχει θέσει ψηλά τον πήχη, εκτιμώντας ότι μπορεί να συγκεντρωθούν 3 δισ. ευρώ εντός του έτους, ποσό διπλάσιο από τον αρχικό στόχο των 1,65 δισ. ευρώ, με έμφαση στους οφειλέτες που μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους οι εισπράξεις ανήλθαν σε 449 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τις προσδοκίες για αύξηση των εσόδων.

Για την αποτελεσματικότερη είσπραξη οφειλών, αποφασίστηκε η εκπόνηση μελέτης από εταιρεία πληροφορικής, κατόπιν διαγωνισμού.

Οι κύριοι στόχοι του ΚΕΑΟ, όπως καθορίστηκαν στο επιχειρησιακό σχέδιο του Μαΐου, περιλαμβάνουν τη δημιουργία και τήρηση ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων των οφειλετών, την εντατικοποίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την ανάλυση και αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου οφειλών. Επιπλέον, περιλαμβάνονται η μέριμνα για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας αυτών των μέτρων, και η κεντρική διαχείριση των οφειλών που εντάσσονται στο ΚΕΑΟ. Τέλος, προτεραιότητα δίνεται στην ανάπτυξη και διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων, την αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, την ορθή διαχείριση των οικονομικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων, και την υποβολή προτάσεων για νομοθετικές ρυθμίσεις στο αρμόδιο υπουργείο.