Ανεξέλεγκτα «αιμορραγούν» οι διεθνείς αγορές από την Ασία έως την Ευρώπη και από την Αυστραλία έως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ρευστοποιήσεις έχουν ξεκινήσει μαζικά από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας και συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να διαδέχονται τις ασιατικές αγορές και να καταγράφουν ισχυρότατες απώλειες.

Οι απώλειες της Δευτέρας συγκρίνονται με αυτές της «Μαύρης Δευτέρας» του μακρινού 1987, καθώς οι επενδυτές αιφνιδιάζονται από το μπαράζ αρνητικών οικονομικών εξελίξεων σε ΗΠΑ και Ιαπωνία και ρευστοποιούν μαζικά τμήματα των χαρτοφυλακίων τους.

Η χαλάρωση των carry trades πίσω από το sell off

Το sell off, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, πυροδοτήθηκε από τα στοιχεία της ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το ποσοστό στη χώρα να εκτινάσσεται στο 4,3%, το μεγαλύτερο από τον Οκτώβριο του 2021. Την ίδια ώρα, πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», άλλοι οικονομολόγοι υποστήριζαν πως, παρά το ασθενέστερα του αναμενομένου στοιχεία, ο καταλύτης για το sell off δεν ήταν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, όσο η απότομη χαλάρωση των carry trades.

Carry trades ονομάζεται η τακτική των επενδυτών να δανείζονται χρήματα από οικονομίες με χαμηλά επιτόκια, όπως η Ιαπωνία ή η Ελβετία, για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης αλλού. Αυτή η τακτική, λοιπόν, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια.

«Νομίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση πώλησης (μετοχών) σε κατάσταση πανικού. Το έναυσμα ήταν οι ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία και η αύξηση των επιτοκίων στην Ιαπωνία με έναν περισσότερο από το αναμενόμενο επιθετικό τόνο», ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου του διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Kazuo Ueda, που έγινε την περασμένη εβδομάδα.

Μετά τους τριγμούς της περασμένης Παρασκευής στη Wall Street, το πτωτικό σερί συνεχίστηκε στην Ασία με τον Nikkei 225 να πέφτει κατά 12,4%, στη μεγαλύτερη πτώση της ιστορίας του. Ο κυριότερος δείκτης του χρηματιστηρίου της ιαπωνικής πρωτεύουσας, ο οποίος είχε ήδη χάσει 5,8% την Παρασκευή, σημείωσε πτώση κατά 12,4% στις 31.458,42 μονάδες, οπισθοχωρώντας κατά περίπου 4.400 μονάδες στη διάρκεια της συνεδρίασης και σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του, που χρονολογούνταν από το χρηματιστηριακό κραχ του Οκτωβρίου του 1987. Ο διευρυμένος δείκτης Topix σημείωσε πτώση 12,23% στις 2.227,15 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης Topix έχασε 10,49%, πέφτοντας στις 2.271,33, ενώ στην Ταϊβάν ο Taiex σημείωνε την ίδια ώρα πτώση κατά 8,43%. στις 19.813,83 μονάδες με τη γιγάντια εταιρεία μικροεπεξεργαστών TSMC να χάνει 9,52%.

O δείκτης KOSPI στη Σεούλ κατέγραφε πτώση 8,09% στις 2.459,81 μονάδες, με τις συναλλαγές να διακόπτονται από το αυτόματο σύστημα του χρηματιστηρίου, για να περιοριστεί η αστάθεια. Ο δείκτης των 500 μεγαλύτερων μετοχών του αμερικανικού χρηματιστηρίου καταγράφει ήδη απώλεια 9% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του Ιουλίου. Στο επίκεντρο των μαζικών ρευστοποιήσεων οι εταιρείες της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης: -14% η μετοχή της NVIDIA, -10% της TESLA, -9% της ΑPPLE, -6% της Microsoft και -8% της Amazon.

Sell off και στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με την αγορά να υποχωρεί κάτω και από τις 1.400 μονάδες. Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί το sell off των διεθνών αγορών, με τις απώλειες να φτάνουν στη συνεδρίαση της 5ης Αυγούστου ακόμη και στο 6,5%.

Σε χαμηλό σχεδόν εξαμήνου υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στην έναρξη των συναλλαγών εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε βουτιά 3,1% στις 482,42 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 13 Φεβρουαρίου. Ο δείκτης οδεύει, επίσης, προς τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του μέσα σε 2,5 χρόνια.

Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 2,3% στις 7.986 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 2,32% στις 17.250 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει απώλειες 2,8% στις 7.047 μονάδες. Πτώση 2,8% στη Μαδρίτη και 3,8% στο Μιλάνο.

Τα βλέμματα όλων εστιάζουν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ καθοριστικές για την πορεία των αγορών θεωρούνται και οι αποφάσεις που θα λάβουν οι κεντρικές τράπεζες. Την Παρασκευή, ο δείκτης κατέγραψε τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση των τελευταίων σχεδόν 10 μηνών και υποχώρησε κάτω από το όριο των 500 μονάδων για πρώτη φορά από τις 15 Απριλίου.

Η ισοτιμία του δολαρίου κατέγραψε πτώση 2,2% σε σχέση με το ιαπωνικό γεν στα 143,10 γεν, ενώ η ισοτιμία του ευρώ έναντι του ιαπωνικού νομίσματος έπεσε κατά 1,9% στα 156,35 γεν. Η ισοτιμία του ευρώ παρέμεινε σταθερή έναντι του δολαρίου στο 1,0934 δολάριο.