Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε για την συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, «κλείνει μια εκκρεμότητα 12ετίας. Σήμερα γίνεται ένα βήμα μπροστά. Μια παρέμβαση περισσότερο σφαιρική και αποτελεσματική» τόνισε χαρακτηριστικά από την ολομέλεια

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως το θέμα της Attica Bank «ταλαιπωρήσει πολύ όλους τους υπουργούς Οικονομικών, την ΤτΕ, τους κατά καιρούς μετόχους της, αλλά και τους καταθέτες της». Υπογράμμισε πως «η σημερινή παρέμβαση έχει την σφραγίδα του ΤΧΣ, με συμμετοχή του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ, μετά από σχετική άδεια της ΕΕ, με έναν επενδυτή που έρχεται να συμβάλει από την δική του πλευρά -όχι μόνο με κεφάλαια, αλλά και με μια άλλη τράπεζα, την Παγκρήτρια Τράπεζα- και με μια διαφανή διαδικασία».

Ο υπουργός, στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι «επί κυβέρνησης ΝΔ εκτινάχθηκαν τα “κόκκινα” δάνεια της Attica Bank» απάντησε με τα στοιχεία που παρέδωσε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και όπως είπε, δείχνουν ότι «το 2014 τα κόκκινα δάνειά της ήταν 39% με μέσο όρο στο 40%, ενώ το 2019 είχαν ανέλθει στο 61%» και έκτοτε τα «κόκκινα» της Τράπεζας Αττικής παραμένουν σταθερά σε αυτό το ποσοστό. Υπενθύμισε ότι «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το 2016, από τον δειγματολογικό έλεγχο που είχε γίνει στα δάνεια της Attica Bank σε 37 δανειολήπτες, είχε καταγραφεί συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους, με μηδενική ή μερική εξασφάλιση, έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολογιακών δανείων για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων και χρηματοδότηση κάποιων επιχειρηματιών για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να μην χαθεί -νομίζω εγώ- ο έλεγχος της τράπεζας από την κυβέρνηση-κόμμα».

Χαρακτηριστικά ο υπουργός, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη, αλλά και στην Νέα Αριστερά, θύμισε ότι η κατασκευαστική εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ, του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα, το 2015 πήρε 39 δάνεια από την Τράπεζα Αττικής με εξασφαλίσεις υποσχετικές έργων και χαριστικά επιτόκια. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι εν λόγω εταιρεία ήταν εκείνη που συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής με 14.295.627,30 ευρώ με δάνειο επιτοκίου 2,6% αντί για 11,84%, σύμφωνα με την πιστοληπτική της ικανότητα. Ο κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ότι «οι ποινικές ευθύνες που ασκήθηκαν στην παλαιά διοίκηση της Τράπεζας Αττικής αφορούσαν σε δάνεια που χορηγήθηκαν συνολικά σε επτά εταιρείες μεταξύ και του ΤΟΞΟΤΗ».

Ο υπουργός, είπε πως «σήμερα προχωράμε με μια σαφή ποιοτική διαφορά που είναι, όπως υπογράμμισε και ο διοικητής της ΤτΕ, η εμπλοκή του ΤΧΣ ως εργαλείο του δημοσίου εν ευρεία έννοια, του τραπεζικού συστήματος, με τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει στο καταστατικό του, όχι ως επενδυτής και παράλληλα την σύμπραξη με ιδιώτη επενδυτή». Έχουμε, είπε, «μια καινούργια αρχή που είναι διαφορετική από όλες τις προηγούμενες προσπάθειες». Επισήμανε ότι με «οποιαδήποτε προσπάθεια χωρίς την συμμετοχή του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ, δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το θέμα του ισολογισμού της Attica Bank».

Ο κ. Χατζηδάκης εξηγώντας τα δεδομένα που υπήρχαν για την συμφωνία αυτή είπε ότι ήταν: Η επιστολή που έλαβε από τον διοικητή της ΤτΕ, όπου μεταξύ άλλων σημείωνε τα υψηλά κόκκινα δάνεια που είχαν και οι δύο τράπεζες, η κεφαλαιακή τους ανεπάρκεια σε εξασφαλίσεις, οι μεγάλες πιθανότητες εκροής καταθέσεων, η πιθανή κατάρρευσή τους με τραγικές συνέπειες για όλο το τραπεζικό μας σύστημα. Το γεγονός ότι η προσπάθεια εξεύρεσης άλλου καλύτερου επενδυτή της THRIVEST που διενήργησε κατ’ εντολή του ΤΧΣ η JP Morgan απέβη άκαρπη. Καθώς και όλοι οι σχετικοί φορείς -που κλήθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών- είχαν μόνο θετικά σχόλια για αυτή την συμφωνία.

Η θέση της Attica Bank θα είναι καλύτερη

Το νέο τραπεζικό σχήμα, είπε ο υπουργός, «οδηγεί σε μια καλύτερη θέση την Attica Bank» και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής όλες τις εκθέσεις, τις επιστολές και τις γνωμοδοτήσεις, λέγοντας «όλα εδώ, με διαφάνεια».

Ο υπουργός έδωσε απαντήσεις και στα ευρύτερα επικριτικά σχόλια της αντιπολίτευσης για το τραπεζικό σύστημα, λέγοντας ότι «κανείς δεν έχει πει πως η τραπεζική κρίση ξεκίνησε το 2015. Είχε γίνει έλεγχος από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές της ΕΕ το 2014 και δεν είχε διαπιστωθεί μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις που είχαν προηγηθεί, ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης του. Το 2015 όμως, από τα stress test βρέθηκε ότι οι τράπεζες είχαν κεφαλαιακές ανάγκες 14,5 δισ. ευρώ εξ αιτίας ενός υπουργού Οικονομικών που υπερήφανα ανακοίνωσε “αγάπη μου, έκλεισα της Τράπεζες”». Παράλληλα σημείωσε ότι τα «κόκκινα» δάνεια ήταν 40 με 45% και τώρα μεσοσταθμικά σε όλες στις τράπεζες και της Τράπεζας Αττικής είναι στο 7%. Απέρριψε τον ισχυρισμό ότι τα «κόκκινα» δάνεια έχουν πάει στους servicers, λέγοντας ότι τα ληξιπρόθεσμα δάνεια ήταν 98 δισ. ευρώ και σήμερα είναι 69 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συνολικά. Σχετικά με την κερδοφορία των Τραπεζών, είπε πως εάν δεν έχουμε κερδοφόρες Τράπεζες, τότε θα είχαμε τα προβλήματα που σήμερα έχουμε στην Τράπεζα Αττικής, αλλά και εάν δεν είναι κερδοφόρες ο αναβαλλόμενος φόρος δεν θα μειώνεται και θα μείνει εσαεί. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τις Τράπεζες από τις εκλογές μέχρι σήμερα. Έστειλε μήνυμα στους servicers, λέγοντας ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε την παραμικρή έκπτωση στο σύνολο του νόμου για τις υποχρεώσεις τους. Πρέπει να επιδειχθεί η απαιτούμενη ευαισθησία απέναντι στους δανειολήπτες. Ο νόμος να εφαρμοστεί στο ακέραιο. Η κυβέρνηση έχει εργαλεία να επιβάλλει την βούλησή της, που είναι και βούληση του ελληνικού λαού». Εκτίμησε δε ότι θα έχουμε μειώσεις και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε χρεώσεις.

Φορολογικές δηλώσεις

Σχετικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την παράταση που ζήτησαν να δοθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «μέχρι χθες το βράδυ είχε υποβληθεί το 92% των δηλώσεων. Σήμερα, όπως συμβαίνει πάντα τις τελευταίες ημέρες, έχουμε μεγαλύτερο αριθμό υποβολής δηλώσεων. Το πρόβλημα που υπήρξε στην πλατφόρμα αντιμετωπίστηκε και υπάρχει εγρήγορση από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Δεν έχουμε καμία διάθεση ούτε να βασανίσουμε, ούτε πολύ περισσότερο να τιμωρήσουμε κάποιον. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ένα μέρος της δουλειάς μας είναι η συλλογή των φόρων και αυτό κάνουμε. Εμείς άλλωστε που χειριστήκαμε το πρόβλημα και πέρυσι και έληξε το θέμα ομαλά, να είστε βέβαιοι ότι θα λήξει και φέτος. Η ΑΑΔΕ παρακολουθεί συνεχώς το ζήτημα και το βράδυ θα κάνει μια σχετική αποτίμηση».

Πηγή:ΑΠΕ