Επεκτείνεται η δυνατότητα ψηφιακής έκδοσης πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ και στις περιπτώσεις αποβιωσάντων, με την Α. 1114/2024 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ,Τι προβλέπει η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.. Με την απόφαση, παρέχεται στον συμβολαιογράφο που συντάσσει την συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς η δυνατότητα προβολής των δικαιωμάτων επί ακινήτων του αποβιώσαντος και ψηφιακής έκδοσης του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ.Σ

Συγκεκριμένα, ο συμβολαιογράφος μπορεί να εκδίδει το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ απευθείας από την πλατφόρμα myPROPERTY με τους δικούς του κωδικούς Taxisnet, χωρίς να απαιτείται να έχει υποβάλει σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ ο ενδιαφερόμενος κληρονόμος.

Πριν από τη λήψη του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ, ο συμβολαιογράφος πρέπει να έχει τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πρόσωπο- για λογαριασμό του οποίου το λαμβάνει- είναι κληρονόμος του αποβιώσαντος. Επίσης, πρέπει να έχει εξουσιοδότηση του κληρονόμου να ληφθεί το πιστοποιητικό για λογαριασμό του.

Η ψηφιακή έκδοση των πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ αποβιωσάντων από τους συμβολαιογράφους γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myAADE.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > myPROPERTY > Μεταβιβάσεις, Κληρονομιές, Γονικές παροχές, Δωρεές.

Η νέα διαδικασία ισχύει και για πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που έχουν ήδη ζητηθεί μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» και δεν έχουν ακόμα χορηγηθεί. Η ΑΑΔΕ συνιστά στους πολίτες που έχουν υποβάλει αίτημα να ακολουθήσουν τη νέα διαδικασία μέσω του συμβολαιογράφου, ώστε να λάβουν άμεσα το πιστοποιητικό.

Πηγή: ΑΠΕ