Ολοκληρώθηκαν οι υποβολές των προτάσεων στο πλαίσιο των τεσσάρων δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που αφορούν στις ηπειρωτικές περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης για το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και για τους Δήμους Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ποιους αφορά

Οι δράσεις αυτές καλύπτουν υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, με τη συνολική δημόσια χρηματοδότηση να ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ. Κατατέθηκαν, συνολικά, 136 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων συνολικής υποβεβλημένης δημόσιας δαπάνης σχεδόν 393 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο κατά 40%.

Επενδυτικά σχέδια

Ειδικότερα, για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι υποβεβλημένες αιτήσεις για το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας ξεπέρασαν το 118% της συνολικής διαθέσιμης δαπάνης, αγγίζοντας τα 100 εκατ. ευρώ. Ενώ, οι αντίστοιχες αιτήσεις για τους Δήμους Μεγαλόπολη, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας, ξεπέρασαν κατά 42% το σύνολο της διαθέσιμης δαπάνης, πλησιάζοντας τα 28 εκατ. ευρώ.

Για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων νέων και υπό σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι υποβεβλημένες αιτήσεις για το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας υπερκάλυψαν τις διαθέσιμες δημόσιες δαπάνες κατά 330%, ξεπερνώντας τα 150 εκατ. ευρώ. Οι αντίστοιχες υποβεβλημένες αιτήσεις για τους Δήμους Μεγαλόπολη, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας, ξεπέρασαν τα 42 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις δημόσιες δαπάνες κατά 216%.

Νέες θέσεις εργασίας

Παράλληλα, για πρώτη φορά, ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ επιχειρεί την ενίσχυση μεγάλων επιχειρήσεων με βασικούς άξονες την καινοτομία και τη δημι- ουργία νέων θέσεων εργασίας. Συνολικά έξι μεγάλες επιχειρήσεις, τρεις νέες και τρεις υφιστάμενες, αξιοποιώντας τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του Προγράμματος ΔΑΜ 2021-2027, υπέβαλαν επενδυτικά σχέδια ύψους άνω των €73 εκατ. για τις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ, για να εγγραφείτε.