Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα ότι ευρωπαϊκές εταιρείες υπογράφουν περισσότερες από 20 νέες συμφωνίες ή μνημόνια κατανόησης (MOUs) οικονομικής αξίας άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην Επενδυτική Διάσκεψη Αιγύπτου-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διάσκεψη πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αλ Μανάρα στο Κάιρο και αποτελεί ένα πρώτο βασικό παραδοτέο της στρατηγικής και συνολικής εταιρικής σχέσης Αιγύπτου-ΕΕ, την οποία οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν τον Μάρτιο του 2024.

Η εταιρική σχέση καλύπτει τις πολιτικές σχέσεις, την οικονομική σταθερότητα, τις επενδύσεις και το εμπόριο, τη μετανάστευση και την κινητικότητα, την ασφάλεια και τη δημογραφία, καθώς και το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν συνοδεύεται από τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Όλιβερ Βάρχεϊ. Στη διάσκεψη συμμετέχουν περίπου 1.000 άτομα, μεταξύ των οποίων υπουργοί από την Αίγυπτο και την ΕΕ, ανώτεροι αξιωματούχοι, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και διευθύνοντες σύμβουλοι από διάφορους τομείς, τόσο από την ΕΕ όσο και από την Αίγυπτο.