Με την κατάσταση που επικρατούσε στην Ευρώπη πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο παρομοίασε τις τρέχουσες εξελίξεις χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος.
Έκανε λόγο συγκεκριμένα για «αστάθεια στη Ρωσία, ένταση στα Βαλκάνια, μια κυρίαρχη Γερμανία, και η παγκόσμια οικονομία σε τεντωμένο σχοινί. Και όλα αυτά, ενώ αναδύονται νέες απειλές και προκλήσεις: η τρομοκρατία που θυμίζει πολύ τη σύγκρουση των πολιτισμών του Huntington, η διάδοση των πυρηνικών όπλων, το κυβερνοέγκλημα».
Μιλώντας χθες σε εκδήλωση με θέμα: «Το μέλλον του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης: O Πυρήνας απέναντι στην Περιφέρεια» που διοργανώθηκε από το Harvard Business School Club Ελλάδος ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι το ευρώ δεν διαθέτει τα σωστά εργαλεία για να αντιμετωπίσει τα «ασύμμετρα σοκ» και ότι η κρίση απειλεί σοβαρά την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αποκάλυψε την έλλειψη οράματος, την αδυναμία της να αντιμετωπίσει με ουσιαστικό τρόπο το ευρωπαϊκό συνονθύλευμα που έχει δημιουργηθεί μετά από δύο δεκαετίες εμβάθυνσης και διεύρυνσης.
«Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αναδιοργανωθεί το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Δεν υπάρχει κοινό όραμα για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί η ευρωπαϊκή συνοχή. Καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν μπόρεσε να δείξει αποφασιστική πολιτική βούληση ή να αναλάβει την ηθική ηγεσία. Η εξουσία -ή ό,τι έχει απομείνει από αυτή- ταλαντεύεται ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες και τις κατά συνθήκη περιφερειακές συμμαχίες» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ».
Ανέφερε ακόμη ότι περισσότερο από ένα οικονομικό ευρωομόλογο, η Ευρώπη χρειάζεται εσπευσμένα την «έκδοση» ενός πολιτικού ευρωομόλογου, ενός ομόλογου ευρωπαϊκής πίστης, ενώ για την Ελλάδα ανέφερε ότι η κρίση είναι καθοριστική, καθώς αν η Ευρώπη διασπαστεί ή παραμείνει μια τελωνειακή ένωση, τότε η χώρα μας θα πρέπει να αντιμετωπίσει ουσιαστικά μόνη της τις δυσκολίες και τις προκλήσεις του νέου περιβάλλοντος, και δεν είναι καλά εξοπλισμένη για κάτι τέτοιο.
«Όλα τούτα τα χρόνια, η Ελλάδα σπατάλησε πόρους που είχαν ως στόχο να τη φέρουν πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Για τον ίδιο λόγο, το Μνημόνιο προκαλεί τόσο φανατικές αντιδράσεις από τόσα βαθιά ριζωμένα συμφέροντα: επιτάσσει την αναγκαστική προσαρμογή του ελληνικού πολιτικοοικονομικού συστήματος στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η Ελλάδα καλείται να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος στην ουσία και όχι μόνο κατ’ όνομα. Ειδάλλως, δεν θα υπάρχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Δασκαλόπουλος.