Εμμένει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων στην εκτίμησή του ότι η αύξηση των εξαγωγών για ολόκληρο το έτος, αναμένεται να ξεπεράσει ακόμη και το 7,5%, έναντι αρχικών προβλέψεων ανόδου άνω του 5% και αιτία της αναπροσαρμογής αποτέλεσε η εμφατική αύξηση κατά σχεδόν 40% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών, τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας για το Νοέμβριο, από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη: «σε μία περίοδο διαρκών επιθέσεων και πιέσεων εις βάρος της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές και τις κεφαλαιαγορές, η παγκόσμια πραγματική οικονομία δίνει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά προϊόντα.

Οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις αποδεικνύουν ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ελλάδας δεν είναι μύθος, αλλά απτή πραγματικότητα, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας, σε μία εποχή γενικευμένης κατήφειας. Καθίσταται πλέον σαφές ότι η ουσιαστική στήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, με σχέδιο και προοπτική, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη στη χώρα».

Οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 39,8% τον περασμένο Νοέμβριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση σε μηνιαία βάση, αφού ξεπέρασε και αυτή του Οκτωβρίου (+24,1%).

Αν τα στοιχεία της εκτίμησης για το Νοέμβριο προστεθούν στα στοιχεία του δεκαμήνου που έχει ήδη ανακοινώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι εξαγωγές στο ενδεκάμηνο Ιαν.-Νοεμβρίου 2010 αυξήθηκαν κατά 7,5% σε σχέση με το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2009 και η αξία τους ανήλθε σε 14.206 εκ. ευρώ από 13.219 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, και εφόσον η τάση αυτή συνεχιστεί, εκτιμάται ότι οι εξαγωγές στο δωδεκάμηνο του 2010 θα αυξηθούν κατά 7,5% περίπου σε σχέση με το 2009 και η αξία τους θα ξεπεράσει τα 15 δις ευρώ.

Οι εισαγωγές στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά -21,4% και η αξία τους υποχώρησε σε 35.326 εκατ. ευρώ από 44.917 εκατ. ευρώ.