Μέσα στον επόμενο μήνα θα μπει σε εφαρμογή το κυβερνητικό σχέδιο για το συμψηφισμό του ΦΠΑ ύψους 3 δισ. ευρώ, που χρωστάει συνολικά σε επιχειρήσεις το Δημόσιο, μετά τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις των μικρομεσαίων.
Η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών οριστικοποιείται, ως προς τις βασικές κατευθύνσεις, και ο στόχος είναι να κατατεθεί το Φεβρουάριο στην Βουλή μαζί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η βασική αρχή θα είναι ότι συμψηφίζονται μόνο φορολογικές οφειλές και όχι άλλα χρέη των επιχειρήσεων με επιστροφές φόρων που οφείλει το Δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη νέα ρύθμιση θα μπορεί να συμψηφίζεται ο ΦΠΑ που οφείλουν προμηθευτές ή εργολάβοι του Δημοσίου µε τις πληρωμές που έχουν παγώσει από το υπουργείο Οικονομικών. Για τους επιτηδευματίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμψηφίζεται οφειλή ΦΠΑ µε την επιστροφή φόρου εισοδήματος που αναμένουν. Πάντως, ο συμψηφισμός δε θα μπορεί να διευρυνθεί και σε άλλες οφειλές όπως για παράδειγμα τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΒΕΑ το ελληνικό Δημόσιο χρωστάει 3 δισ. ευρώ σε επιστροφές φόρους προς τις επιχειρήσεις ενώ όπως προσδιορίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανικών Βορείου Ελλάδας, εξ αυτών, τα 450 εκατ. ευρώ αφορούν σε ανοιχτές οφειλές προς επιχειρήσεις μέλη του.
Σύμφωνα όμως με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Παναγιώτης Ρήγας η κυβέρνηση είχε να επιστρέψει ΦΠΑ από το 2005 ύψους 1,4 δισ. Και από αυτήν την οφειλή επιστράφηκε το 2010 ποσό 1,2 δισ. ευρώ.
ΦΠΑ με δόσεις
Την ώρα που το Δημόσιο πραγματοποιεί -άτυπα- συμψηφισμούς χρεών για ποσά μέχρι 30.000 το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επαναφέρει το μέτρο της καταβολής του ΦΠΑ με δόσεις για να δώσει μια μικρή ανάσα στους μικρομεσαίους.
Πρόκειται για το καθεστώς (ή κάποιο αντίστοιχο) που ίσχυε το 2009 και προέβλεπε με την υποβολή περιοδικής δήλωσης, την καταβολή του φόρου σε δόσεις, ανάλογα με το ποσό, με επιβάρυνση, μια προσαύξηση της τάξης του 1%.
Εφόσον η τρόικα δώσει το πράσινο φως για τις «ευκολίες πληρωμής» του ΦΠΑ θα υπάρξει συμπληρωματική ρύθμιση στο φορολογικό νομοσχέδιο ώστε οι επιχειρήσεις να τον πληρώνουν ίσως και σε τρεις δόσεις, στην αρχή, στη μέση και στο τέλος του μήνα.
Για τις µικρότερες επιχειρήσεις, ατοµικές, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες που αποδίδουν ΦΠΑ κάθε τρεις µήνες, εξετάζεται να υπάρξει ανάλογη ρύθµιση.
Οι οφειλές του δημοσίου
Στα 1,722 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις νομικών προσώπων του Δημοσίου προς φορείς του ιδιωτικού τομέα, έναντι 2,225 δισ. ευρώ τα τέλη Αυγούστου όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Στο συγκεκριμένο ποσό δεν περιλαμβάνεται το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων προς τρίτους που ανέρχεται σε 5,3 δισ. ευρώ και το οποίο έχει ρυθμιστεί. Αν προστεθούν και τα χρέη των νοσοκομείων το ποσό των ανεξόφλητων υποχρεώσεων των νομικών προσώπου του δημοσίου ανέρχεται στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 7,062 δισ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι οι οφειλές αυτές έχουν συνυπολογιστεί στις προβλέψεις για το τελικό ύψος του ελλείμματος του 2010. Επίσης, οι ΟΤΑ οφείλουν 306,405 εκατ. ευρώ σε τρίτους φορείς, ενώ οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης όφειλαν 116,180 εκατ. ευρώ. Τα λοιπά νομικά πρόσωπα του δημοσίου όφειλαν 341,554 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών (ΣΕΤΕ), οι οφειλές του Δημοσίου ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ. Όμως, το υπουργείο Υποδομών ισχυρίζεται ότι κατά το τελευταίο εξάμηνο έχουν καταβληθεί 1,2 δισ. ευρώ για εκτελεσθέντα έργα του Δημοσίου και ότι απομένουν 300 εκατομμύρια ευρώ.
Οι οφειλές από τις ενισχύσεις στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου εκτιμώνται σε 435 εκατ. ευρώ ενώ εκκρεμούν και οφειλές 350 εκατομμυρίων ευρώ από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων.