Με το χρόνο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2024 να «τρέχει» και να λήγει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2023 όσοι σκέφτονται να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία θα πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις τους μέσα στο επόμενο διάστημα. Η δήλωση ακινησίας του οχήματος μπορεί να γίνει ψηφιακά με λίγα κλικ στον υπολογιστή τους ή ακόμη και στο κινητό των φορολογούμενων. Όσοι θέσουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία δεν χρειάζεται να βγάλουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία. Όσοι όμως εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Επίσκεψη στην Εφορία

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να επισκεφθούν την Εφορία τους για να δηλώσουν την ακινησία του οχήματός τους. Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξής:

  1. Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος
  2. Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό
  3. Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί
  4. Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού
  5. Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή
  6. Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση
  7. Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας
  8. Πλειστηριασμού του οχήματος
  9. Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου
  10. Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).
  11. Θανάτου του ιδιοκτήτη του οχήματος, όπου η ακινησία δηλώνετε από τους κληρονόμους του (εφόσον δεν έχει εκδοθεί ακόμα άδεια κυκλοφορίας στο όνομά τους), στη ΔΟΥ του θανόντος.