Μετά από μια επιτυχημένη ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού, πήρα την πρώτη μου δουλειά. Όπως με τους περισσότερους ανθρώπους που ήταν φοιτητές για μεγάλο χρονικό διάστημα, σκέφτηκα ότι ο μισθός μου ήταν πολλά χρήματα. Αποφοίτησα με λίγα χρέη, οπότε είχα στο μυαλό μου ότι θέλω να αποκτήσω ένα υπέροχο διαμέρισμα και να αγοράσω ένα νέο αυτοκίνητο.
Τι με έκανε λοιπόν να σταματήσω το σχέδιο για το μεγαλοπρεπές, καινούργιο διαμέρισμά μου και το κομψό καινούργιο μου αυτοκίνητο; Μια συζήτηση με τον πατέρα μου. Μου εξήγησε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν χρήματα στην άκρη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μου είπε επίσης ότι βρισκόμουν πλέον σε ένα στάδιο που δεν μπορώ να παίρνω οικονομικές αποφάσεις απλώς από ιδιοτροπία. Από εδώ και πέρα, μου είπε, όλα μετράνε.
Εδώ είναι δύο από τις συμβουλές του που με έσωσαν από το να ζω σε μια οριακή κατάσταση με τον μισθό μου:
1. Κάνε αποταμίευση
Αυτή ήταν μια πολύ καλή συμβουλή. Δεδομένου ότι ήμουν νεότερη τότε, δεν είχα πολλά χρέη ή ευθύνες και ήταν λογικό να το εκμεταλλευτώ και να εξοικονομήσω όσο περισσότερα χρήματα μπορούσα. Ακόμη και πάνω από μια δεκαετία αργότερα βάζω την αποταμίευση ως προτεραιότητα. Δημιούργησα και ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης και έχω συμπεριλάβει έναν Ατομικό Λογαριασμό Συνταξιοδότησης στο μείγμα της αποταμίευσής μου.
Αν θέλετε να μάθετε πώς βρίσκεστε σε μια κατάσταση να ζείτε οριακά κάθε μήνα, από μισθό σε μισθό, είναι ότι αγνοείται αυτή τη συμβουλή. Και κάτι ακόμα: Η σκέψη να ζω οριακά με το μισθό μου κάθε μήνα με τρομάζει πραγματικά. Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν έχουν εξοικονομήσει αρκετά χρήματα για να καλύψουν μια έκτακτη ανάγκη 500 δολαρίων. Το να βρίσκεστε σε αυτή τη θέση σημαίνει ότι όταν συμβαίνουν έκτακτες ανάγκες – και θα συμβούν – μπορεί να μην έχετε κανένα οικονομικό μαξιλάρι, γεγονός που μπορεί στη συνέχεια να σας οδηγήσει σε χρέη υψηλού επιτοκίου για να αντιμετωπίσετε αυτό το έκτακτο γεγονός που προέκυψε.
Μόλις ξεκινάτε τον εργασιακό σας βίο, αλλά και στη συνέχεια της καριέρα σας, η αποταμίευση περίπου του 20% του εισοδήματός σας μπορεί να είναι μεγάλο ποσοστό, αλλά τουλάχιστον αποκτήστε τη συνήθεια να τοποθετείτε χρήματα σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης. Δεν μπορείτε ποτέ να εξοικονομήσετε πάρα πολλά χρήματα. Απροσδόκητα έξοδα και ζητήματα μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή και έχοντας αυτό το δίχτυ οικονομικής ασφάλειας θα είναι πιο εύκολο να τα αντιμετωπίσετε.
2. Κατανοήστε τη διαφορά μεταξύ μιας ανάγκης και μιας επιθυμίας
Εξακολουθώ να παλεύω με αυτό, αλλά είναι σημαντικό. Ο πατέρας μου είχε μια μακρά συζήτηση μαζί μου για αυτόν τον διαχωρισμό. Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ μιας ανάγκης και μιας επιθυμίας είναι σημαντική για το εάν θα έχετε χρήματα ή θα βιώνετε μια καθημερινή οικονομική μάχη.
Οι οικονομικές ανάγκες είναι απαραίτητα έξοδα για να μπορέσετε να ζήσετε και να εργαστείτε, όπως στέγαση, μεταφορά και φαγητό. Οι επιθυμίες είναι έξοδα που σας επιτρέπουν να ζείτε πιο άνετα ή να ακολουθείτε έναν τρόπο ζωής που έχετε ονειρευτεί, όπως ταξίδια, ψυχαγωγία, επώνυμα ρούχα και παπούτσια ή φαγητό απ΄ έξω.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά και να κατανοήσετε πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει τον προϋπολογισμό σας. Μπορεί να καταλήξετε να ξοδεύετε πάρα πολλά χρήματα σε επιθυμίες και να μη σας απομένουν χρήματα.
Όταν ακούτε τους ανθρώπους να λένε «έχω περισσότερους μήνες από όσους μισθούς», αυτό μπορεί να προκύπτει από αυτό το ζήτημα. Είναι λογικό να θέλεις να βγεις έξω για φαγητό – μου αρέσει και εμένα να δοκιμάζω νέα εστιατόρια – να δίνεις χρήματα για ταξίδια ή να έχεις μερικά επώνυμα αντικείμενα, αλλά όταν κάνεις αυτά τα πράγματα πολύ συχνά, μπορεί να θέσεις σε κίνδυνο την οικονομική σου σταθερότητα.
Αυτό που πήρα από εκείνη τη συνομιλία με τον πατέρα μου ήταν να επικεντρωθώ στην οικοδόμηση ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης και να δημιουργήσω και να τηρήσω έναν προϋπολογισμό, κάτι που κάνω ακόμα.
- Το άρθρο της Τζένιφερ Στριξ, σύμβουλος Προσωπικών Οικονομικών και Εκπρόσωπος του κλάδου Personal Finance, δημοσιεύθηκε στο Business Insider.