Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, GREGY – Green Energy Interconnector, προτάθηκε να ενταχθεί στη λίστα Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Energy) η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο κρατών προτάθηκε να ενταχθεί στη λίστα Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (Projects of Mutual Interest, PMI).
Η λίστα αναμένεται να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εντός του προσεχούς διμήνου.
Το εμβληματικό έργο σε σύλληψη και σχεδιασμό του Ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας συμφερόντων του Ομίλου ELICA Mediterranean Interconnector, θα συνδέσει με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3,000 MW και μήκους 950 περίπου χλμ την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η πράσινη και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργεια που θα μεταφέρει το καλώδιο από την Αίγυπτο στην Αττική θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 9,5 GW που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο.
Το μοναδικό αυτό έργο, αναμένεται να ανασυντάξει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, εισάγοντας την σε μια νέα, πράσινη εποχή με σημαντικά πλεονεκτήματα για την οικονομία, το περιβάλλον και τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αποφασιστικής σημασίας αναμένεται να είναι και η συμβολή του στην εθνική οικονομία, καθώς θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας αλλά και επιχειρηματικές ευκαιρίες για την ελληνική βιομηχανία.
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο συνάδει πλήρως με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών CO2 έως το 2050, ενώ υποστηρίζει πλήρως την πολιτική της Ε.Ε. για τη δημιουργία «πράσινων» ενεργειακών διαδρόμων, Νότου- Βορρά διασυνδέοντας το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης με την Αίγυπτο. Το έργο έχει την αμέριστη στήριξη του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Αιγύπτου, κ. Abdel Fattah El-Sisi.
Η ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο:
- Θα μεταφέρεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις υφιστάμενες αλλά και από τις σχεδιαζόμενες διασυνδέσεις, μέρος της θα καταναλώνεται από την Ελληνική Βιομηχανία
και ένα τρίτο μέρος της θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. - Θα υποκαθιστά 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.
Σημειώνεται πως το GREGY – Green Energy Interconnector είναι ήδη ενταγμένο στην αναπτυξιακή πρωτοβουλία «Global Gateway» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπεί στη συνένωση των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε και στη μόχλευση επενδύσεων για την περίοδο 2021-2027 με στόχο την ανάπτυξη παγκόσμιων υποδομών.