Ο συνιδρυτής του Facebook, Εντουάρντο Σάβεριν, βλέπει στη δύσκολη οικονομική εποχή μια «χρυσή» ευκαιρία για κάποιες επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως οι καλύτερες εταιρείες ξέρουν να βγαίνουν ισχυρότερες από περιόδους ύφεσης.

«Περίοδοι σαν αυτές είναι για επιχειρηματίες που έχουν μεγαλώσει με περιορισμούς κεφαλαίου ως μέρος του DNA τους, όπου καταλαβαίνουν πως πρέπει να δημιουργήσουν πραγματικά σημαντικά προϊόντα. Όχι προϊόντα που ισχυρίζονται πως είναι κρίσιμα για μια αποστολή, αλλά προϊόντα που πραγματικά χρειάζονται οι άνθρωποι», δήλωσε ο Εντουάρντο Σάβεριν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων B Capital Group.

Σύμφωνα με το Insider, μιλώντας στο 10ο Milken Institute Asia Summit στη Σιγκαπούρη, αναφέρθηκε σε παραδείγματα όπως της Apple, της Microsoft, της Alibaba, του Facebook, της Uber και της Airbnb. Οι καλύτερες εταιρείες, τόνισε, ξεπηδούν μέσα από «όχι σπουδαίες» περιόδους στην αγορά. Αντίθετα στις καλές εποχές, «όλοι είναι άπληστοι και πραγματικά όλοι πιστεύουν πως είναι οι καλύτεροι επενδυτές, επειδή απλά όλα ανεβαίνουν».

Οι τεχνολογικοί γίγαντες Microsoft και Apple, υπογράμμισε, εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1970 εν μέσω στασιμοπληθωρισμού — μια εποχή στάσιμης οικονομικής ανάπτυξης, υψηλό πληθωρισμό και άνοδο της ανεργίας.

Η AirBnB και η Uber εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης του 2007 – 2009, της μεγαλύτερης οικονομικής ύφεσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο S&P 500 υποχώρησε 57% από το υψηλότερο σημείο του τον Οκτώβριο του 2007 στο χαμηλότερο σημείο του τον Μάρτιο του 2009.

Επίσης ο Jack Ma, μαζί με 17 άλλους, ίδρυσαν την Alibaba ένα χρόνο πριν σκάσει η φούσκα του dot-com το 2000. Αντίθετα το Facebook – γνωστό σήμερα ως Meta – ιδρύθηκε το 2004, μετά το κραχ του dot-com και πριν από την περίοδο της μεγάλης ύφεσης του 2007 – 2009.

Υπενθυμίζεται πως το Facebook ιδρύθηκε από τον Εντουάρντο Σάβεριν, μαζί με τους Μαρκ Ζάκερμπεργκ, τον Ντάστιν Μόσκοβιτς, τον Κρις Χιουζ και τον Άντριου Μακ Κόλουμ. Ο Ζάκερμπεργκ, κατάφερε να μειώσει τεχνικά τις μετοχές του Σάβεριν στο Facebook και τελικά να τον απομακρύνει από την εταιρεία το 2005. Τα γεγονότα παρουσιάζονται στην ταινία του 2012 «The Social Network».

Μετά την αποχώρησή του από το Facebook, ο Σαβερίν συνίδρυσε την B Capital Group το 2020. Η τρέχουσα καθαρή περιουσία του υπολογίζεται σε 17 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.