Τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια της διατροφικής αλυσίδας κρούουν Γάλλοι και Βέλγοι υδροβιολόγοι, καθώς μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν στη Μεσόγειο, όπου διαπίστωσαν ότι επιπλέουν περίπου 250 δισεκατομμύρια μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού.

Οι ερευνητές έκαναν δειγματοληψία νερού, ανοιχτά των ακτών της Γαλλίας, της Ισπανίας και της βόρειας Ιταλίαςμ σε βάθος 10 με 15 εκατοστών. Μετά από αναλύσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε ολόκληρη τη Μεσόγειο υπάρχουν περίπου 500 τόνοι «μικρο-απορριμμάτων» πλαστικού.

Σύμφωνα με την Expedition MED, τα απορρίμματα αυτά αποτελούν κίνδυνο διαρκείας για τη θαλάσσια ζωή, καθώς αναμειγνύονται με το πλαγκτόν, το οποίο καταναλώνεται από τα μικρά ψάρια που με τη σειρά τους τρώγονται από τα μεγάλα και συνήθως καταλήγουν στα πιάτα των καταναλωτών.

Μέσα στο 2011, οι ερευνητές της οργάνωσης σχεδιάζουν να αναλύσουν δείγματα από τη θαλάσσια περιοχή του Γιβραλτάρ, του Μαρόκο, της Αλγερίας, της Τυνησίας και της νότιας Ιταλίας προκειμένου να έχουν μια σαφέστερη εικόνα για την κατάσταση της Μεσογείου.