Τα απομεινάρια ενός δρόμου της Λίθινης Εποχής που κατασκευάστηκε πριν από 7.000 χρόνια αποκαλύφθηκαν στον βυθό της Μεσογείου και συγκεκριμένα στην Κροατία. Οι αρχαιολόγοι έκαναν την εκπληκτική ανακάλυψη μετά από ανάλυση δορυφορικών εικόνων των υδάτων γύρω από τη, βυθισμένη πλέον, νεολιθική τοποθεσία Soline, η οποία ανακαλύφθηκε το 2021 στα ανοικτά των ακτών του κροατικού νησιού Korčula.

Πιστεύουν ότι ο προϊστορικός δρόμος μπορεί κάποτε να συνέδεε την Korčula και τη Soline, όταν η τελευταία ήταν μια τεχνητή ξηρά που φιλοξενούσε τον αρχαίο πολιτισμό Hvar. Σήμερα βρίσκεται 4 – 5 μέτρα κάτω από την Αδριατική Θάλασσα.

Η Korčula, μέρος του αρχιπελάγους της Αδριατικής, ήταν αρχικά ενωμένη με την ηπειρωτική χώρα. Στο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων, το 12.000 π.Χ., όταν η στάθμη της θάλασσας άρχισε να ανεβαίνει, οι πλημμύρες οδήγησαν στη σημερινή διάταξη.

Η πόλη Soline εντοπίστηκε για πρώτη φορά όταν δορυφορικές εικόνες υπέδειξαν ότι κάτι ανθρώπινο θα μπορούσε να κρύβεται στον πυθμένα του ωκεανού γύρω από την Korčula. Εντοπίστηκε από τον αρχαιολόγο Mate Parica, του Πανεπιστημίου του Ζαντάρ, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του βούτηξε στην περιοχή για να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά.

Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης, οι ειδικοί έπεσαν πάνω στα τείχη ενός αρχαίου οικισμού που φαινόταν να συνδέεται με το κύριο νησί με μια στενή λωρίδα γης. «Το ευτύχημα είναι ότι η περιοχή αυτή, σε αντίθεση με τα περισσότερα μέρη της Μεσογείου, είναι ασφαλής από τα μεγάλα κύματα, καθώς πολλά νησιά προστατεύουν την ακτή. Αυτό σίγουρα βοήθησε στη διατήρηση της περιοχής από τη φυσική καταστροφή», δήλωσε ο Parica όταν έκανε την αρχική του ανακάλυψη. Τώρα φαίνεται ότι αυτό το νεοεντοπισθέν πέρασμα της λίθινης εποχής προστατεύεται για χιλιετίες από τα ισχυρά κύματα από αυτά τα νησιά.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο δρόμος χτίστηκε από τον πολιτισμό Hvar-Lisičići, ως ένας τρόπος για να φτάσει από το Soline στην Korčula. Οι Hvar-Lisičići ήταν ένας νεολιθικός πολιτισμός στην ανατολική ακτή της Αδριατικής που πήρε το όνομά του από το νησί Hvar της Αδριατικής.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο dailymail.co.uk, η ανάλυση ραδιοάνθρακα σε διατηρημένο ξύλο έδειξε ότι ο οικισμός Soline χρονολογείται περίπου στο 4.900 π.Χ.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Ζαντάρ σε ανακοίνωσή του στο Facebook ανακοίνωσε πως:

«Σε υποβρύχιες αρχαιολογικές εξερευνήσεις της βυθισμένης νεολιθικής τοποθεσίας Soline στο νησί Korcula, οι αρχαιολόγοι βρήκαν υπολείμματα που τους εξέπληξαν και αυτούς. Συγκεκριμένα, κάτω από τα κοιτάσματα θαλάσσιας λάσπης, ανακαλύφθηκε ένας δρόμος που συνέδεε τον βυθισμένο προϊστορικό οικισμό του πολιτισμού Hvar με τις ακτές της νήσου Korčula.

Πρόκειται για προσεκτικά στοιβαγμένες πέτρινες πλάκες που αποτελούσαν μέρος της τεσσάρων μέτρων επικοινωνίας που συνέδεε το τεχνητά δημιουργημένο νησί με την ακτή. Με ανάλυση ραδιοανθράκων Krista διατηρημένου ξύλου που βρέθηκε στην τελευταία εκστρατεία, ολόκληρος ο οικισμός χρονολογείται περίπου στο 4.900 π.Χ.. Οι άνθρωποι περπάτησαν σε αυτή την επικοινωνία σχεδόν 7.000 χρόνια πριν.

Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του νησιού Korčula, αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Ζαντάρ πραγματοποιούν εξερευνήσεις κοντά στον κόλπο Gradina κοντά στη Vela Luka. Ο διευθυντής έρευνας Igor Borzić μόλις παρατήρησε περίεργες κατασκευές στη θάλασσα του κόλπου. Η αρχαιολογική ομάδα κατάδυσης στην τοποθεσία Soline πραγματοποίησε επιθεώρηση του κεντρικού τμήματος του κόλπου της Gradina, και προς γενική ευχαρίστηση διαπιστώθηκε ότι σε βάθος 4 έως 5 μέτρων, η ύπαρξη σχεδόν πανομοιότυπου οικισμού όπως στο Soline. Νεολιθικά τεχνουργήματα όπως λεπίδες κρέμας, πέτρινο τσεκούρι krem και θραύσματα θυσίας βρέθηκαν στην τοποθεσία».

ARHEOLOZI POD MOREM PRONAŠLI CESTU STARU 7.000 GODINA🤿 U podvodnim arheološkim istraživanjima potopljenog neolitičkog…

Posted by Sveučilište u Zadru on Saturday, May 6, 2023