Τελικά χιμπατζήδες και άνθρωποι έχουν περισσότερα κοινά στοιχεία απ’ αυτά που μέχρι τώρα είχαν διαπιστώσει οι επιστήμονες. Σύμφωνα με πολυετή έρευνα τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», οι μικροί θηλυκοί χιμπατζήδες συμπεριφέρονται σαν… κοριτσάκια, αφού παίζουν με τα κλαδιά των δέντρων σαν να είναι κούκλες. Τα αγκαλιάζουν σαν παιδιά τους και τα βάζουν στο… κρεβάτι να κοιμηθούν.

Οι ερευνητές μελέτησαν επί 14 χρόνια μια ομάδα 68 χιμπατζήδων στο τροπικό βροχοδάσος του Εθνικού Πάρκου Κιμπάλε της Ουγκάντας.

Πρόσεξαν ότι οι μικροί θηλυκοί χιμπατζήδες συχνά «υιοθετούν» ένα κλαρί, το κρατάνε συνεχώς κοντά στην κοιλιά τους και το κουβαλάνε μαζί τους όπου πάνε, το «περιποιούνται» και ακόμα το κοιμίζουν! Οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών μικρών χιμπατζήδων, καθώς οι πρώτοι επίσης μαζεύουν κλαριά από το περιβάλλον για να παίξουν μαζί τους, κυρίως όμως οι θηλυκές φαίνεται να τα αντιμετωπίζουν σαν «κούκλες».

Οι λίγοι αρσενικοί χιμπατζήδες που επίσης φαίνονταν να παίζουν με τα αγαπημένα τους κλαριά σαν κούκλες, παράτησαν αυτή τη συνήθεια, όταν ενηλικιώθηκαν. Αντίθετα, οι θηλυκοί χιμπατζήδες συνέχισαν να παίζουν το ρόλο του «γονιού» με το κλαρί-κούκλα ακόμα και ως ενήλικες, ενώ σταμάτησαν μόνο όταν γέννησαν το πρώτο παιδί τους, οπότε είχαν ένα πραγματικό μωρό να ασχοληθούν. Τα δύο τρίτα των ενηλίκων χιμπατζήδων που συνέχισαν να έχουν κλαριά-κούκλες, ήσαν θηλυκές.

«Έχουμε πλέον ενδείξεις ότι, χωρίς οποιαδήποτε κοινωνικοποίηση από τους ενηλίκους, οι θηλυκοί χιμπατζήδες φαίνονται προδιατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν τα κλαριά σαν να ήσαν κούκλες», δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «την πρώτη ένδειξη ενός είδους ζώου στο άγριο φυσικό περιβάλλον τους, όπου το παιγνίδι διαφέρει ανάμεσα στα αρσενικά και τα θηλυκά».