Μια ομάδα γεωλόγων από τις ΗΠΑ κατάφεραν να λύσουν ένα μυστήριο, που απασχολούσε τους ειδικούς εδώ και μερικές δεκαετίες, γύρω από το πώς το νερό σε μερικές από τις μεγάλες λίμνες που βρίσκονται πάνω από το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας μπορούσε να αποστραγγιστεί εντελώς μέσα σε μερικές ώρες.
Το 2006 η Βόρεια Λίμνη (North Lake) της Γροιλανδίας (5,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα) αποστράγγισε σχεδόν 12 δισ. γαλόνια νερό σε λιγότερο από δύο ώρες. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε δύο χρόνια μετά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό το εκπληκτικό φαινόμενο είναι δυνατόν να συμβαίνει εξαιτίας τεράστιων υδρο-καταγμάτων (υδροκίνητες ρωγμές) οι οποίες σχηματίζονται κάτω από τη λεκάνη της λίμνης και φτάνουν μέχρι την κοίτη του στρώματος του πάγου, αδειάζοντας το νερό της λίμνης.
Το πώς όμως αναπτύσσονται ακριβώς αυτά τα κατάγματα ήταν κάτι άγνωστο… μέχρι τώρα, αναφέρει δημοσίευμα του LiveScience.
Σε μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature, ερευνητές από το κοινό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole (MIT-WHOI), χρησιμοποίησαν τεχνολογία GPS και ανακάλυψαν ότι τα υδρο-κατάγματα σχηματίζονται από την ένταση που προκαλείται από τις κινήσεις των πάγων. Αυτές, με τη σειρά τους, προκαλούνται από τους πάγους που λιώνουν.
Η νέα αυτή μελέτη μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα κατά πόσο το στρώμα πάγου συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Οι περισσότερες λίμνες της Γροιλανδίας (supraglacial lakes) αποστραγγίζονται με αργό ρυθμό, όταν τα επιφανειακά ρεύματα κατευθύνουν το νερό σε κοντινή απόσταση σε κοντινές, μόνιμες ρωγμές (κάθετους αγωγούς ή άξονες σε έναν παγετώνα). Αρκετά πρόσφατα, ωστόσο, δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι περίπου το 13% των λιμνών αποστραγγίζεται γρήγορα, αδειάζοντας τελείως μέσα σε 24 ώρες.