Ο κρύος καιρός σκοτώνει 20 φορές περισσότερους ανθρώπους από ό,τι ο ζεστός καιρός, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη ανέλυσε πάνω από 74 εκατομμύρια θανάτους σε 384 τοποθεσίες σε 13 χώρες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αντόνιο Γκασπαρίνι της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, διαπίστωσαν ότι οι θάνατοι λόγω είτε του μέτρια κρύου καιρού, είτε του μέτρια ζεστού καιρού, ξεπερνούν σημαντικά τους θανάτους εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών (καύσωνα ή μεγάλης παγωνιάς).
«Συχνά πιστεύεται ότι ο ακραίος καιρός προκαλεί την πλειονότητα των θανάτων, ιδίως όταν πρόκειται για καύσωνες. Όμως τα ευρήματά μας, που βασίζονται σε ανάλυση της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων για θανάτους σχετικούς με τον καιρό, που έχει ποτέ συλλεχθεί, δείχνουν αντίθετα ότι οι περισσότεροι θάνατοι στην πραγματικότητα συμβαίνουν σε μέτρια κρύες ή μέτρια ζεστές μέρες, ιδίως τις κρύες» δήλωσε ο Γκασπαρίνι.
Τα στοιχεία των θανάτων αφορούσαν την περίοδο 1985-2012 σε χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, οι οποίες έχουν μια μεγάλη γκάμα κλιματολογικών συνθηκών. Περίπου το 7,7% όλων των θανάτων προκαλούνται από μη ιδανικές θερμοκρασίες. Το κρύο ευθύνεται για το 7,3% των θανάτων, ενώ η ζέστη μόνο για το 0,42%.
Οι ακραίες θερμοκρασίες -προς τα κάτω ή προς τα πάνω- είναι υπεύθυνες για λιγότερο από 1% των θανάτων, ενώ οι μη ιδανικές αλλά όχι ακραίες θερμοκρασίες ευθύνονται για το 7% των θανάτων (από αυτούς, το 6,7% οφείλεται στο μέτριο κρύο).