Τις βασικές απαρχές της ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες για πρώτη φορά αλλού στο Σύμπαν, σε ένα νέο αστρικό σύστημα.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν παρατηρήσεις από ένα τεράστιο τηλεσκόπιο στη Χιλή και διαπίστωσαν, ότι ένα δίσκος που περιβάλλει ένα νεαρό άστρο –στο δρόμο για να γίνει ένας πλανήτης- είναι γεμάτος με μεθυλο-κυανίδιο (methyl cyanide). Πρόκειται για ένα σύνθετο μόριο με βάση τον άνθρακα, το οποίο βρίσκεται σε τεράστιες ποσότητες γύρω από το άστρο.
Οι κομήτες και αστεροειδείς, όπως αυτοί που κατέχουν τα μόρια πιστεύεται ότι «έφεραν» το νερό και άλλα υλικά στην πρόωρη Γη, βοηθώντας στη δημιουργία των συνθηκών για τη δημιουργία της ζωής.
Οι ανακαλύψεις των επιστημόνων δείχνουν ότι τέτοιου είδους υλικά –που ενδέχεται να είναι απαραίτητα για τη δημιουργία της ζωής οπουδήποτε- υπάρχουν και αλλού στο σύμπαν, αναφέρει το δημοσίευμα του βρετανικού Independent. Επίσης, υπάρχουν σε παρόμοιες συγκεντρώσεις με αυτά που βρέθηκαν στο δικό μας ηλιακό σύστημα.
Ο δίσκος που περιβάλλει το νεαρό αυτό άστρο –γνωστό ως MWC 480- έχει διπλάσιο μέγεθος από αυτό του Ήλιου και βρίσκεται σε απόσταση 455 ετών φωτός μακριά από τη Γη. Εξακολουθεί να αναπτύσσεται και δεν είναι ακόμη σε θέση να φιλοξενήσει ζωή από μόνο του.
Ωστόσο –σημειώνει το δημοσίευμα- η ανακάλυψη αυτή δείχνει, ότι οι συνθήκες που οδήγησαν στη δημιουργία της ζωής στη Γη δεν είναι μοναδικές και είναι πιθανό να υπάρχουν και αλλού στο Σύμπαν.