Την ανέγερση ενός ακόμα «πράσινου» – βιοκλιματικού σχολικού συγκροτήματος προωθεί η Νομαρχία Ηρακλείου με σχετική σύμβαση που υπέγραψε η νομάρχης, Βαγγελιώ Σχοιναράκη-Ηλιάκη. Πρόκειται για το έργο, «Ανέγερση ολοήμερου Δημοτικού σχολείου και ολοήμερου Νηπιαγωγείου Ασημίου» προϋπολογισμού 5,3 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει την κατασκευή και πλήρη αποπεράτωση των δύο σχολείων, συνολικού εμβαδού 3.115 τ.μ. και ημιυπαίθριους χώρους 100 τ.μ.

Το Δημοτικό Σχολείο είναι 12/θέσιο και το Νηπιαγωγείο 2/θέσιο, τα οποία προβλέπεται να είναι ολοήμερα.

Η χωροθέτηση των κτιρίων έγινε με βάση τον καλύτερο δυνατό προσανατολισμό για φωτισμό και αερισμό των κύριων χώρων και προστασία των αύλειων χώρων από τις καιρικές συνθήκες. Το κτίριο είναι βιοκλιματικό με τη χρήση θερμοσιφωνικών πανέλων, καμινάδας εξαερισμού, ανακλαστικών τζαμιών, ηλιακών πανέλων, ανεμιστήρων οροφής, φύτευση δωμάτων κ.λ.π.

«Αυτό είναι το δεύτερο βιοκλιματικό σχολείο που ξεκινάμε. Το πρώτο ήταν το 52ο Δημοτικό Σχολείο που έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά και βρίσκεται στον Εσταυρωμένο. Αύριο πέφτουν τα μπετά για αυτό το σχολείο. Ακολουθούν και άλλα βιοκλιματικά σχολεία στη συνέχεια και είναι για εμάς πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αφήνουμε μια πολύτιμη παρακαταθήκη στο κομμάτι της σχολικής στέγης, η αρμοδιότητα της οποίας μεταφέρεται πλέον στους Δήμους», δήλωσε η νομάρχης.