Ο σκύλος προέκυψε τελικά αλεπού για μια οικογένεια στο Περού, η οποία πίστευε ότι είχε αγοράσει ένα κουτάβι πριν συνειδητοποιήσει ότι τελικά επρόκειτο για ένα θηρευτικό είδος των Άνδεων αφού επιτέθηκε σε άλλα ζώα στη γειτονιά τους.
Η οικογένεια Σοτέλος αγόρασαν προ ημερών το δήθεν «κουτάβι» για 11 ευρώ από ένα μικρό κατάστημα στη Λίμα, πιστεύοντας, όπως τους είπε ο μαγαζάτορας, ότι ήταν ένα καθαρόαιμο χάσκι.
Το κουτάβι «Run Run» που έτρωγε κότες και πάπιες
Το βάφτισαν «Run Run» και το άφησαν ελεύθερο γύρω από τον σπίτι τους, ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα έλαβαν παράπονα από γείτονες τους για το υποτιθεμένο σκυλί τους καθώς ο «σκύλος» άρχισε να κυνηγάει ινδικά χοιρίδια, κοτόπουλα και πάπιες για να τα σκοτώσει ή να τα φάει.
Τότε ήταν που κατάλαβαν οι Σοτέλος ότι τελικά μάλλον δεν ήταν και τόσο σκύλος όσο νόμιζαν. «Πριν από περίπου ένα μήνα, μια γυναίκα της γειτονιάς είπε ότι της έφαγε τρία από τα ινδικά χοιρίδια της. Στην συνέχεια, πριν από δύο ή τρεις ημέρες, μια ντόπια γιαγιά ήρθε και είπε ότι σκότωσε τα ινδικά χοιρίδια της», δήλωσε η ιδιοκτήτρια, Μαριμπέλ Σοτέλο στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Τελικά, με την βοήθεια ενός ειδικού κτηνιάτρου, αποδείχθηκε ότι ο «Run Run» ήταν στην πραγματικότητα μια αλεπού των Άνδεων, ένα ζώο που μοιάζει περισσότερο με λύκο ή τσακάλι, παρά με αλεπού.
«Πιστεύαμε ότι ήταν καθαρόαιμο κουτάβι», δήλωσε η Σοτέλο, που αναγκάστηκε να αποζημιώσει τους γείτονες για τα νεκρά ζώα που άφησε στο πέρασμά του ο «σκύλος»-αλεπού.
Μάλιστα, ο «Run Run» το έσκασε από το σπίτι και οι ιδιοκτήτες του, μαζί με υπαλλήλους της Εθνικής Υπηρεσίας για τα Δάση και τα Άγρια Ζώα (SERFOR) κατάφεραν να τον εντοπίσουν σε ένα παρακείμενο δάσος, έπειτα από έρευνες ημερών. Τώρα, το ζώο θα μεταφερθεί σε ειδικό κέντρο ή σε έναν ζωολογικό κήπο.
«Διακινητές αγοράζουν άγρια ζώα από περιοχές του Αμαζονίου και τα πουλούν παράνομα στη Λίμα», επεσήμανε ο Γουόλτερ Σίλβα, κτηνίατρος και στέλεχος της SERFOR. «Το λαθρεμπόριο άγριων ζώων έχει αυτές τις συνέπειες. Πολλά τα αιχμαλωτίζουν μικρά και για να το πετύχουν σκοτώνουν τους γονείς τους και στη συνέχεια τα πουλούν παράνομα σε άτυπες αγορές. Σε αυτή την περίπτωση, μια αλεπού πουλήθηκε ως σκύλος», συμπλήρωσε.
Η αλεπού των Άνδεων (Lycalopex culpaeus), γνωστή και ως κούλπεο, ζόρρο κούλπεο, ζόρρο των Άνδεων, λύκος παράμο, λύκος των Άνδεων και αλεπού κουλπέο είναι είδος Λυκαλώπεκος. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος γηγενής κυνίδης στη Νότια Αμερική, μετά τον χαιτοφόρο λύκο. Στην εμφάνιση φέρει πολλές ομοιότητες με την ευρέως αναγνωρισμένη κόκκινη αλεπού. Δεν είναι όμως αληθινή αλεπού και έχει μεγαλύτερη συγγένεια με τους λύκους και τα τσακάλια.
Έχει γκρι και κοκκινωπή γούνα, λευκό πηγούνι, κοκκινωπά πόδια και μια ρίγα στην πλάτη που μπορεί να είναι ελάχιστα ορατή. Έχει μέγεθος μεταξύ της κόκκινης αλεπούς και του κογιότ και ζυγίζει 5-13,5 κιλά. Έχει μήκος 95-132 εκατοστόμετρα μαζί με την ουρά η οποία έχει μήκος 32-44 εκατοστόμετρα. Η διατροφή της αποτελείται κυρίως από τρωκτικά, κουνέλια, πουλιά και σαύρες, και σε μικρότερο βαθμό, από φυτικό υλικό και ψοφίμια.