Στην προκήρυξη δημόσιου διεθνούς ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας Γεωθερμικού Δυναμικού Δημόσιου Μεταλλευτικού χώρου σε τέσσερις μη ερευνημένες περιοχές της Ελλάδας (Δέλτα ποταμού Νέστου, Δέλτα Έβρου, Σαμοθράκη και νότια Χίος) προχωρά το ΥΠΕΚΑ μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση της Δημόσιας Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης.
Μετά την απόφαση του ΥΠΕΚΑ, με την οποία καταργείται το όριο των 20Mw για το 2014 και των 120Mw για το 2020, απελευθερώνεται η συμμετοχή της Γεωθερμικής Ηλεκτροπαραγωγής στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε ότι “με τη συγκεκριμένη απόφαση καταδεικνύεται η υψηλή προτεραιότητα που δίνει το ΥΠΕΚΑ στην αξιοποίηση αυτής της πολύ σημαντικής μορφής πράσινης ενέργειας, η οποία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και ελπιδοφόρο πεδίο προσέλκυσης επενδύσεων”.
«Δημιουργούμε θετικές συνθήκες για την προσέλκυση μεγάλων εταιρειών του ειδικού αυτού ενεργειακού τομέα», δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης, «οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής βασισμένες στη γεωθερμία είναι διαθέσιμες όλο το 24ωρο, δηλαδή – σε αντίθεση με όλες τις άλλες ανανεώσιμες μορφές ενέργειας – λειτουργούν ως μονάδες βάσης του ηλεκτρικού συστήματος και μπορούν να αντικαταστήσουν συμβατικές θερμικές μονάδες και κυρίως όσες είναι μεγάλης ηλικίας και εξαιρετικά ρυπογόνες. Συγκριτικό πλεονέκτημα των γεωθερμικών μονάδων στην Ελλάδα αποτελεί και το φθηνό για καταναλωτές κόστος λειτουργίας – τιμολόγησης τους, που ανέρχεται σε μόλις 99,45 ευρώ ανά Mwh, όταν π.χ. στη Γερμανία εξαιτίας του μεγαλύτερου βάθους εντοπισμού των ρευστών η αντίστοιχη τιμή φθάνει στο ύψος των 200 ευρώ ανά Mwh».
Στις τέσσερις προσφερόμενες προς έρευνα-μίσθωση περιοχές, όπου σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ύπαρξης πλούσιων γεωθερμικών πεδίων, θα επενδυθούν σε πρώτη φάση 40 – 50 εκατ. ευρώ. Εφόσον, όπως αναμένεται, τα αποτελέσματα των ερευνών αποβούν θετικά, η αξία της εγκατάστασης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής θα ανέλθει συνολικά σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.
Στην Ελλάδα, το γεωθερμικό δυναμικό υψηλών θερμοκρασιών εντοπίζεται σε βάθη 1000 έως 2000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης. Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως π.χ. στη Γερμανία, θεωρούνται οικονομικά αποδοτικές ακόμα και μονάδες που αξιοποιούν ρευστά τα οποία εντοπίζονται σε βάθη έως και 3.500 μέτρων.
Σημειώνεται επίσης ότι, η βιώσιμη αξιοποίηση ενός γεωθερμικού ρευστού επιτυγχάνεται όταν πραγματοποιείται πολλαπλή χρήση του, δηλαδή ηλεκτροπαραγωγή και θερμικές χρήσεις (τηλεθέρμανση, αφαλάτωση, θερμοκήπια κ.α.), κάτι που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τα πεδία της χώρας μας.
πηγή: greenbusiness