Ούτε ο θαλάσσιος βιολόγος Enrique Ostale δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που έβλεπε μπροστά του. Ένα πελώριο ψάρι είχε μπλεχτεί στα δίχτυα ενός σκάφους που ψάρευε τόνους στη μεσογειακή ακτή της Θέουτα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Το γιγάντιο ψάρι είχε μήκος 3,2 μέτρων και πλάτος 2,9 μέτρων, όπως ανέφερε ο επιστήμονας σε μια συνέντευξή του την Πέμπτη. «Προσπαθήσαμε να το βάλουμε σε μια ζυγαριά των 1.000 κιλών αλλά ήταν πολύ βαρύ. Μπορεί να την έσπαγε», είπε ο Ostale, ο οποίος είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα στη βόρεια ακτή της Αφρικής.
«Πρέπει να ζύγιζε γύρω στους δύο τόνους», εκτίμησε ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Το ψάρι απομονώθηκε αρχικά σε έναν υποβρύχιο θάλαμο, συνδεδεμένο με το σκάφος, προτού το σηκώσει πάνω ένας γερανός. Εκεί παρέμεινε για λίγα λεπτά ώσπου ο Ostale και οι συνάδελφοί του το μετρήσουν, το φωτογραφήσουν και πάρουν δείγματα DNA.
Το συγκεκριμένο είδος ψαριού πιστεύεται ότι είναι πιθανότατα mola alexandrine, ένα υποείδος του φεγγαρόψαρου της οικογένειας των μολιδών, που διαθέτει χαρακτηριστικό πτερύγιο στην πλάτη. Το συγκεκριμένο είδος θεωρείται ευάλωτο και δεν καταναλώνεται στην Ευρώπη.
«Έμεινα άφωνος»
«Έμεινα άφωνος. Είχα διαβάσει για αυτά τα ψάρια… αλλά δεν περίμενα ποτέ ότι θα είχα την ευκαιρία να αγγίξω ένα» είπε ο Ostale.
«Ήταν όμως και πολύ αγχωτικό: Είσαι σε ένα σκάφος στη μέση της θάλασσας, με έναν γερανό να μετακινεί ένα τεράστιο ζωντανό πλάσμα. Δεν έπρεπε να χάσουμε λεπτό και χρειαζόταν μεγάλη προσοχή για να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα».
Το ψάρι επέστρεψε στη συνέχεια ήρεμα στο νερό. Όλα αυτά συνέβησαν στις 4 Οκτωβρίου, προς μεγάλη ανακούφιση των ψαράδων και των επιστημόνων που παρατηρούσαν το πελώριο πλάσμα να επιστρέφει σπίτι του, στα βάθη της θάλασσας.