Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, χαρακτήρισε σήμερα «σημαντική συνεισφορά» στην παγκόσμια μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής τη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνα να μειώσουν τις εκπομπές των ρύπων τους.
Είναι «μια σημαντική συνεισφορά στη νέα συμφωνία για το κλίμα, η οποία θα πρέπει να υπογραφεί την επόμενη χρονιά στο Παρίσι», δήλωσε ο Μπαν στη διάρκεια μιας περιφερειακής συνόδου των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας στη Ναϊπιντάου, την πρωτεύουσα της Μιανμάρ.
«Καλώ όλες τις χώρες, κυρίως τις μεγάλες οικονομίες, να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κίνας και των ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Τη συμφωνία χαιρέτισε και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία την χαρακτήρισε «ένα γιγαντιαίο βήμα για την ανθρωπότητα».
«Η κοινή δέσμευση των ΗΠΑ και της Κίνας αποτελεί ένα γιγαντιαίο βήμα για την ανθρωπότητα, για δύο λόγους», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής οικονομολόγος της IEA. «Πρώτον γιατί οι δύο αυτές χώρες ευθύνονται σήμερα για το 45% των ρύπων και δεύτερον γιατί η χθεσινή απόφαση συνεπάγεται ένα πολύ απαραίτητο πολιτικό άλμα», σχολίασε.
Ο Μπιρόλ υπενθύμισε εξάλλου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί να μειώσει τους ρύπους της κατά 40% ως το 2030, ενώ υπογράμμισε ότι αν όλες οι προσπάθειες «υλοποιηθούν και αν επιπλέον και άλλες χώρες συνταχθούν (σε αυτή την προσπάθεια), θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε την τελευταία ευκαιρία μας στο Παρίσι με τον καλύτερο τρόπο».
Το 2015 η γαλλική πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει την 21η σύνοδο για το κλίμα.
Παρόλα αυτά πρέπει να περάσουμε από τις δηλώσεις στα έργα, επεσήμανε η εκτελεστική διευθύντρια της ΙΕΑ Μαρία φαν ντερ Χέβεν.
«Στόχος δεν είναι απλώς να ανακοινώνεται μια συμφωνία. Στόχος είναι να δούμε αν λειτουργεί. Και φυσικά πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα είναι πραγματικά αποτελεσματική η συμφωνία αυτή», είπε.
Η Κίνα και οι ΗΠΑ, οι δύο πρώτες χώρες σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, όρισαν σήμερα στο Πεκίνο νέους στόχους για τις εκπομπές των ρύπων τους, υπό την επιτακτική πίεση για μια παγκόσμια συμφωνία στη διάσκεψη για το κλίμα στα τέλη του 2015 στο Παρίσι.
Η Κίνα, η πρώτη σε εκπομπές ρυπογόνων αερίων στον κόσμο, έθεσε στόχο μια κορύφωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου «γύρω στο 2030» με την πρόθεση «να προσπαθήσει να φτάσει στο επίπεδο αυτό νωρίτερα», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές των ρύπων τους κατά 26 με 28% έως το 2025 σε σχέση με το 2005.
Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα δεσμεύεται σε ένα όριο για τις εκπομπές της, δηλαδή το έτος από το οποίο οι εκπομπές αυτές θα σταματήσουν να αυξάνονται και στη συνέχεια η καμπύλη θα αντιστραφεί.