Πέρα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, τις εταιρείες ανακύκλωσης και την Πολιτεία γενικότερα, μπορούμε και εμείς να συμβάλλουμε στην αρμονική συνύπαρξη με το περιβάλλον. Η αλλαγή στον τρόπο που ζούμε, θα φέρει αλλαγή και στο σύνολο. Οπότε ας ξεκινήσουμε από το σπίτι μας.
1 Προσπαθήστε να μειώσετε τα απορρίμματά σας. Ειδικότερα αν κατοικείτε σε νησιά, ορεινά ή απομακρυσμένα μέρη όπου ενδέχεται να μην υπάρχει κατάλληλη υποδομή για την αποκομιδή των απορριμμάτων.
2 Ανακυκλώστε το χαρτί, τις συσκευασίες και τα απορρίμματά σας στους κάδους και τα σημεία ανακύκλωσης που πλέον υπάρχουν σχεδόν σε κάθε γειτονιά της χώρας.
3 Αποφύγετε τη χρήση πλαστικών ειδών μιας χρήσης, όπως κυπελλάκια, πιάτα, ξυριστικές μηχανές κτλ
4 Πείτε «όχι» στις πλαστικές σακούλες. Επένδυσε σε σακούλες πολλαπλών χρήσεων για τα ψώνια σας ή σε βιοδιασπώμενες ή ανακυκλωμένες εάν διατίθενται στο κατάστημα.
5 Προτιμήστε τα απορρυπαντικά σε συμπυκνωμένη μορφή (απαιτούν μικρότερη συσκευασία) ή σε χάρτινη συσκευασία (ιδιαίτερα αν είναι ανακυκλωμένη).
6 Αποφύγετε μπαταρίες που περιέχουν κάδμιο ή υδράργυρο και προτιμήστε τις επαναφορτιζόμενες. Απαλλαχτείτε από τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες στα σημεία ανακύκλωσης που υπάρχουν στα περισσότερα καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, στα σούπερ μάρκετ κλπ.
7 Φτιάξτε το δικό σας λίπασμα (κομπόστ) ανακυκλώνοντας τα οργανικά υπολείμματα που μέχρι τώρα κατέληγαν στα σκουπίδια σας στους ειδικούς κάδους κομποστοποίησης που διατίθενται στο εμπόριο.
8 Μη χρησιμοποιείτε χαρτί κουζίνας, προτίμηστε τις υφασμάτινες πετσέτες. Το χαρτί πετιέται μετά τη χρήση του, ενώ για τη λεύκανσή του απαιτείται χλώριο που ρυπαίνει το περιβάλλον.
9 Αντικαταστείστε τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες με αντίστοιχους οικονομίας. Πέρα από την ατμοσφαιρική ρύπανση μακροπρόθεσμα θα εξοικονομήσετε χρήματα από τους λογαριασμούς.
10 Αποφύγετε να αφήνετε τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand by).Οι ποσότητες ενέργειας που μπορούν να εξοικονομηθούν με αυτόν τον απλό τρόπο είναι τεράστιες.
(με πληροφορίες από τη WWF)