Μπαίνει και η Ελλάδα στην εποχή των παθητικών κτιρίων. Αφού καταδικάστηκε πριν από 2,5 χρόνια από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση προς την Κοινοτική οδηγία για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα των Κτιρίων, αποφάσισε επιτέλους να εφαρμόσει τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).
Βέβαια στην Γερμανία η ιδέα αυτή υπάρχει εδώ και 20 χρόνια (!) αλλά εμείς έχουμε μια τάση να αργοπορούμε στα αναπτυξιακά- περιβαλλοντολογικά ζητήματα.
Τι κάνει ένα παθητικό κτίριο;
Εκμεταλλεύεται στο μέγιστο δυνατό τις οποιεσδήποτε θερμικές πηγές όπως είναι η θερμότητα που ακτινοβολούν οι ηλεκτρικές συσκευές, η άμεση –και έμμεση- ηλιακή ακτινοβολία ακόμα και οι άνθρωποι. Ένα παθητικό κτίριο εστιάζει στην βιοκλιματική σχεδίαση, σε ένα άρτια θερμομονωμένο και αεροστεγανό κέλυφος, στην εξάλειψη θερμογερφυρών και σε μηχανικό σύστημα αερισμού.
Σύμφωνα με τις γερμανικές προδιαγραφές ένα τέτοιο κτίριο δεν ξεπερνά τις 50 kwh/m2 το χρόνο για κατανάλωση που στην περίπτωση της Ελλάδας, με το καλύτερο κλίμα, αυτή μπορεί να είναι ακόμα χαμηλότερη. Όσο για το επιπλέον κόστος σε σχέση με μια συμβατική κατασκευή, κυμαίνεται στο συν 7% με 10%. Σημειώνουμε ότι στα εν λόγω κτίρια δεν χρειάζονται συστήματα ψύξης και θέρμανσης που σημαίνει και λιγότερη επιβάρυνση για την αγορά τους. Ενημερωτικά να σας πούμε ότι στις περισσότερες βορειοευρωπαϊκές χώρες τα παθητικά κτίρια επιδοτούνται…